Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια στην οποία τα περιεχόμενα του στομάχου (φαγητά ή υγρά) επιστρέφουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο (καούρα).
Τι την προκαλεί;
Όταν τρώμε, το φαγητό περνάει από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Με το που φτάσει εκεί, ένας δακτύλιος από μυϊκές ίνες εμποδίζει το φαγητό από το να κινηθεί ανάποδα, πίσω προς τον οισοφάγο. Αυτές οι ίνες ονομάζονται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας.
Αν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει σωστά, οι τροφές, τα υγρά και τα οξέα του στομάχου μπορούν να γυρίσουν πίσω, προκαλώντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με συνέπεια να προκληθούν συμπτώματα, μέχρι και βλάβη στον οισοφάγο. Μερικές από τις καταστάσεις που προδιαθέτουν σε παλινδρόμηση είναι: η διαφραγματοκήλη, όπου ένα μέρος του στομάχου μετακινείται πάνω από το διάφραγμα, η εγκυμοσύνη, το σκληρόδερμα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και πιθανότατα το αλκοόλ.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματά της (όπως καούρα) μπορούν να προκληθούν ή να επιδεινωθούν και από αρκετά φάρμακα.
Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
-Αντιχολινεργικά (όπως αυτά για την ναυτία)
-Βήτααναστολείς για υπέρταση ή καρδιοπάθεια
-Βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα
-Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου για την υπέρταση
-Φάρμακα ντοπαμίνης για την νόσο του Πάρκινσον
-Προγεστερόνη για γυναικολογικά προβλήματα ή ως αντισυλληπτικό
-Ηρεμιστικά για αϋπνία ή άγχος
-Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο από τα φάρμακά σας προκαλεί αίσθημα καύσου, μιλήστε με τον ιατρό σας. Ποτέ μην αλλάξετε ή σταματήσετε τα φάρμακα που λαμβάνετε τακτικά χωρίς να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.
Οι 12 εντολές για την ανακούφιση από τις καούρες
-Το μέγεθος μας “καίει».
Όταν μιλάμε για μέγεθος, εννοούμε το μέγεθος της μερίδας. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, ανεξάρτητα από το είδος, διότι όσο αυξάνεται ο όγκος του περιεχομένου του στομάχου, τόσο πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.
-Η ταχύτητα με την οποία τρώμε
επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων παλινδρόμησης. Έτσι, αν κάποιος τρώει στο πόδι, βιαστικά, χωρίς να μασάει καν την τροφή του, αλλά καταβροχθίζοντας την, τότε “φλερτάρει» με το δυσάρεστο αίσθημα καψίματος στο στομάχι.
-Θυμηθείτε ότι η διαδικασία της ομαλής πέψης ξεκινά από το στόμα.
Προσοχή στα λιπαρά. Τα λιπαρά τρόφιμα παραμένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι και έτσι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν χρειάζεται να μην ξαναφάτε ποτέ κάτι τηγανητό.
Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με λιγότερο λάδι και χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο.
-Σας αρέσουν τα ξινά;
Περί ορέξεως δεν μας πέφτει λόγος, απλά σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι επιδεινώνουν πολύ την παλινδρόμηση, ιδιαίτερα αν τα τρώτε με άδειο στομάχι.
Τέτοια τρόφιμα είναι η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας, το ξύδι και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνι).
Η ελληνική φύση μας επιτρέπει να έχουμε πολλές επιλογές σε ότι αφορά τα φρούτα.
-Τσιγάρα και ποτά.
Κάποια ποτά ή ροφήματα πυροδοτούν τα επεισόδια παλινδρόμησης, ακολουθώντας διαφορετικούς μηχανισμούς. Η καφεΐνη (στον καφέ, το τσάι κλπ) αυξάνει τις όξινες εκκρίσεις του στομάχου.
-Το αλκοόλ
χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφικτήρα (είναι ο σφικτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι και επιτρέπει φυσιολογικά τη δίοδο της τροφής μόνο προς μία κατεύθυνση, από τον οισοφάγο προς το στομάχι).
-Τα αεριούχα αναψυκτικά,
λόγω του ανθρακικού, προκαλούν διάταση στο στομάχι, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης. Προτιμήστε, λοιπόν, άλλα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, το χαμομήλι ή ακόμα και το σκέτο νερό.
Αν ψάχνετε για ακόμα έναν λόγο διακοπής του καπνίσματος τότε ρωτήστε το στομάχι σας. Σίγουρα θα σας ευχαριστεί για αυτήν την απόφαση.
-Η σοκολάτα
είναι απολαυστική, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Συγκεκριμένα το κακάο που περιέχεται στην σοκολάτα, εμπεριέχει διεγερτικές ουσίες παρόμοιες με την καφεΐνη και έτσι προκαλεί την αύξηση των όξινων εκκρίσεων του στομάχου. Πάντως ίσως να μην χρειάζεται να “αποχωριστείτε» τελείως την καλή σας “φίλη». Δοκιμάστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, με γεμάτο στομάχι.
-Τα πικάντικα φαγητά,
εκτός από την “καυτή» γεύση τους προκαλούν και καούρες στο στομάχι, επομένως είναι καλό να μην τα προτιμάτε. Τέτοια συμπτώματα, εκτός από τα πιο εξωτικά μπαχαρικά, μπορούν να προκαλέσουν και τα πολύ γνωστά μας και πολυχρησιμοποιούμενα στην μαγειρική σκόρδο και κρεμμύδι.
-Η μέντα και ο δυόσμος
είναι δυο βότανα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης, διότι προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα.
-Το μάσημα τσίχλας
μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, διότι το σάλιο που καταπίνεται, περιέχει ουσίες που “εξουδετερώνουν» την οξύτητα των γαστρικών υγρών. Θυμηθείτε όμως η τσίχλα να μην έχει γεύση δυόσμου ή μέντας γιατί τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.
-Αν είστε υπέρβαροι, ή ακόμα χειρότερα παχύσαρκοι,
η απώλεια βάρους, εκτός από όλα τα άλλα οφέλη, θα συντελέσει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.
Σωστή και λάθος στάση του σώματος για τον ύπνο
-Τέλος, να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
Αφήστε να περάσουν περίπου 2 ώρες. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με ανασήκωση της κεφαλής του κρεβατιού. Η χρήση επιπλέον μαξιλαριών δε βοηθά..
-Και κάτι που αφορά την μόδα…
Οι επιταγές της αλλάζουν κατά καιρούς, εσείς όμως που υποφέρετε από συχνό αίσθημα καψίματος, καλό είναι να την παρακούτε όταν προστάζει πολύ στενά ρούχα (ειδικά παντελόνια) και σφιχτές ζώνες.
Συμπερασματικά,
η παλινδρόμηση είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, που η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων είναι εξατομικευμένη. Το ίδιο ισχύει και για τους τρόπους ανακούφισης. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε ποιες αλλαγές στην διατροφή σας και στην ζωή σας, βοηθούν περισσότερο. Σίγουρα αν είστε πιστοί στις παραπάνω 12 εντολές θα μπορείτε να βιώσετε την ποιότητα μιας ζωής χωρίς καούρες.
πηγη:ksiniless.gr