Όλοι έχουμε αισθανθεί πρήξιμο. Εκείνη την απαίσια αίσθηση ότι θα σκάσει η κοιλιά μας, επειδή φάγαμε πολύ. Κι όμως, το πρήξιμο δεν συμβαίνει πάντα επειδή το παρακάναμε στο τραπέζι. Μήπως το σώμα μας κατακρατά υγρά; Μήπως μας πείραξε κάτι που φάγαμε; Ας ερευνήσουμε λίγο τις αιτίες του πρηξίματος…
Τι συμβαίνει με τα αέρια;
Πολλοί πιστεύουν ότι το πρήξιμο οφείλεται σε αέρια, αλλά μήπως αυτό είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος; Μερικές πιθανές αιτίες είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παλινδρόμηση, ή οι αιμορροΐδες.
Πολύ αλάτι
Ναι, δεν πρέπει να κόψουμε 100% το αλάτι, αλλά η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλοι μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε. Και αν προσθέσουμε και το πόσο αλάτι περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με κατακράτηση υγρών, που με την σειρά του προκαλεί πρήξιμο.
Πολλοί υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίο κομμάτι της διατροφής μας, καθώς μας γεμίζουν με την απαραίτητη ενέργεια. Αλλά όταν οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε είναι απλοί, όπως αυτοί του λευκού ψωμιού, των γλυκών και των αναψυκτικών, μεταβολίζονται αμέσως και δεν επιτρέπουν στο στομάχι μας να λειτουργήσει σωστά.
Τρώμε υπερβολικά
Ναι, το αναμενόμενο, και αρκετά πιθανό. Αν έχουμε φάει μια τεράστια μερίδα, ειδικά αν το φαγητό είναι γεμάτο αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, το φούσκωμα είναι αναπόφευκτο.
Αναψυκτικά
Το ανθρακικό των αναψυκτικών γεμίζει το πεπτικό μας σύστημα με… αέρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ρευόμαστε και αρκετά κάθε φορά που καταναλώνουμε ένα αναψυκτικό. Όταν όμως αυτός ο αέρας φτάσει στο έντερο, μένει εκεί μέχρι να αποβληθεί.
Τρώμε πολύ γρήγορα
Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο αέρα καταναλώνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε τουλάχιστον είκοσι λεπτά στα μεγάλα μας γεύματα, ώστε να προλάβει το στομάχι μας να στείλει σινιάλο στον εγκέφαλο ότι χόρτασε.
Δυσκοιλιότητα
Όλοι μας έχουμε υποφέρει από δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή, και ξέρουμε πως μπορεί το πρήξιμο να γίνει αφόρητο. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ορισμένες τροφές στις οποίες έχουμε ευαισθησία, ή μπορεί να είναι γενικευμένο πρόβλημα, λόγω κακής διατροφής και στρες.
Περιττά κιλά
Αν βάλατε μερικά παραπανίσια κιλά τελευταία, μπορεί να αισθάνεστε πρησμένοι, επειδή αυτό το βάρος συσσωρεύεται συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς.
Λιπαρά φαγητά
Μιλάμε, προφανώς, για τα κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εντάξει να το παρακάνουμε και με τις τροφές που είναι πηγές καλών λιπαρών, όπως το αβοκάντο. Αλλά αν η διατροφή μας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο), ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλή ώρα για να το διασπάσει, προκαλώντας πρήξιμο.
Η περίοδος
Αν πλησιάζει η περίοδός σας, το πρήξιμο είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, καθώς το σώμα κατακρατεί νερό. Δεν γνωρίζουμε απόλυτα πώς η περίοδος επηρεάζει αυτή τη διαδικασία, αλλά πιστεύεται ότι ευθύνονται οι ορμόνες.
Κοιλιοκάκη
Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη θα προκαλέσει πρήξιμο, αλλά και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως διάρροια, πόνο στην κοιλιά και πολλά αέρια.
Via: Πηγή