Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι και τα ζώα αισθάνονται κόπωση και υπνηλία όταν είναι άρρωστοι, αλλά τα νηματώδη εξηγούν το πώς συμβαίνει αυτό, υποστηρίζει μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eLife αποκαλύπτει τον μηχανισμό αυτής της υπνηλίας.
Αναλύοντας το απλό νευρικό σύστημα του συγκεκριμένου σκουληκιού, οι επιστήμονες βρήκαν πως ένα και μόνο νευρικό κύτταρο, που ονομάζεται ALA συντονίζει την απόκριση στην αρρώστια. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, τα κύτταρα υπόκεινται σε στρες και ο οργανισμός χρειάζεται τον ύπνο ώστε αυτό το κυτταρικό στρες να μειωθεί. Στο σκουλήκι, αυτή η υπνηλία επάγεται από τον νευρώνα FLP-13 του ALA και από άλλα νευροπεπτίδια, μία ομάδα χημικών ουσιών που στέλνουν σήματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
“Ο ύπνος είναι καίριος στο να βοηθήσει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα να αναρρώσουν στη διάρκεια της ασθένειας”, σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, μέλος του Κέντρου Ύπνου και της Κιρκάδιας Νευροβιολογίας, David M. Raizen, MD, PhD.
“Μία παρόμοια σηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει και στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα για να ρυθμίζει τον ύπνο στη διάρκεια της αρρώστιας. Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μελλοντική έρευνα στους μηχανισμούς που προκαλούν υπνηλία όταν είμαστε άρρωστοι”.
Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν ότι ο FLP-13 προκαλεί ύπνο, μειώνοντας τη δραστηριότητα στα κύτταρα του νευρικού συστήματος που κρατούν ξύπνιο τον οργανισμό. Οι ερευνητές εξέτασαν και γενετικές μεταλλάξεις για να προσδιορίσουν ποια γονίδια κάνουν τα σκουλήκια να κοιμούνται όταν απελευθερώνεται το FLP-13. Η ανάλυση έδειξε ότι τα σκουλήκια με τις μεταλλάξεις, υπολείπονται σε μία πρωτεΐνη που λέγεται DMSR-1 στην επιφάνεια των κυττάρων και δεν κοιμούνται αταποκρινόμενοι στο FLP-13. Αυτό δείχνει ότι η DMSR-1 είναι αναγκαία ώστε η FLP-13 για να επιφέρει τον ύπνο.
Τα επόμενα πειράματα θα στοχεύσουν στο αν η υπνηλία που οφείλεται στην αρρώστια στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά προκαλείται μέσω ενός παρόμοιου μηχανισμού. Αν ισχύει αυτό, η συγκεκριμένη έρευνα ίσως είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία της κόπωσης που σχετίζεται με την αρρώστια και με άλλους παράγοντες.
Via: Πηγή