Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πού οφείλεται το έντονο “πετάρισμα» του ματιού, το οποίο εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αναίτια και μπορεί να επιμείνει για αρκετά λεπτά. Αν και ενοχλητικό, τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Το μάτι “πετάει» όταν διεγείρονται υπερβολικά οι μύες του ματιού, εξηγεί ο Ντόνι Σουχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Αυτή η υπερδιέγερση έχει σαν αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση των μυών, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται με το χαρακτηριστικό “πετάρισμα».
Οι δύο πιο κοινές αιτίες της σύσπασης των μυών του ματιού είναι το στρες και η έλλειψη ύπνου. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αλκοόλ ή νικοτίνης μπορεί επίσης να ευθύνονται που “πετάει» το μάτι.
Το “πετάρισμα» μπορεί επίσης να προκληθεί από την ξηρότητα των ματιών, η οποία είναι κοινή παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων (π.χ. αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά) ή αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Τέλος, το μάτι μπορεί να “πετάει» λόγω ορισμένων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων), η ραγοειδίτιδα και η διάβρωση του κερατοειδή.
“Το “πετάρισμα” συνήθως δεν είναι ανησυχητικό και διαρκεί μόνο μερικές βδομάδες» αναφέρει ο Σουχ, προσθέτοντας πως η επίσκεψη στον γιατρό συνιστάται μόνο αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η διπλή όραση (διπλωπία), η αλλοίωση της κόρης του ματιού ή οι μυϊκές συσπάσεις του προσώπου πέραν της περιοχής των ματιών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των μυών του ματιού οφείλονται σε πιο σοβαρή πάθηση, όπως η παράλυση Bell ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πηγή: health.com
Via: Πηγή