Η απώλεια κιλών συνεπάγεται επιβράδυνση του ρυθμού καύσης θερμίδων, ωστόσο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ή να προβλεφθεί πόσο θα μειωθεί ο μεταβολισμός και για πόσο καιρό.
Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το θέμα αυτό είναι κάπως αντικρουόμενα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι στα υπέρβαρα άτομα που χάνουν σημαντικό βάρος παρατηρούνται μόνιμες μεταβολικές αλλαγές που τα δυσκολεύουν να μην ξαναπάρουν αργότερα τα κιλά. Από την άλλη, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους δεν οδηγεί σε μεταβολές ως προς την ικανότητα του οργανισμού να δαπανά θερμίδες.
Μια παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν μιλάμε για τον μεταβολισμό είναι η κληρονομικότητα. Επειδή ο μεταβολισμός καθοδηγείται ως έναν βαθμό από γενετικές επιδράσεις, είναι δυνατό δύο άτομα να χάσουν ακριβώς τα ίδια κιλά αλλά στη συνέχεια ο οργανισμός του καθενός να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία χάνονται τα περιττά κιλά επηρεάζει τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τον ρυθμό καύσης θερμίδων σε κατάσταση χαλάρωσης. Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μέσω μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας οδηγεί σε αξιοσημείωτη επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργείται μεγάλο έλλειμμα θερμίδων (κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και λόγω της υπερβολικής γυμναστικής) και κατά συνέπεια το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ασιτίας», μειώνοντας τις δαπάνες ενέργειας.
Μέχρι οι έρευνες να δώσουν μια σαφή απάντηση για την επίδραση της απώλειας βάρους στον μεταβολισμό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηρείτε την παραδοσιακή συμβουλή των διαιτολόγων: η απώλεια κιλών πρέπει να είναι αργή και σταδιακή, χωρίς να περιλαμβάνει στερήσεις και να καταπονεί το σώμα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό παίζει η μυϊκή μάζα, αφού βοηθά να δαπανάτε περισσότερες θερμίδες (άρα αυξάνει τον μεταβολισμό). Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι απαραίτητες για να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
Πηγή: health.com
Via: Πηγή