Ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται προγραμματισμένες θεραπείες, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς έχουν ενημερώσει τον ΙΣΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρεται στο χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει, παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο “παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο, για άλλη μία φορά, ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, επισημαίνει ότι η “η αναβολή των θεραπειών μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης, βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς τον έχουν ενημερώσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.
Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δοκιμάζεται το σύστημα υγείας από τη μεγάλη εξάπλωση της γρίπης και “στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε η προσέλευση των ασθενών κατά 30% και η ταλαιπωρία τους ξεπερνάει τις 8 ώρες. Οι κλινικές των νοσοκομείων, ιδιαίτερα οι πνευμονολογικές και οι παθολογικές είναι υπερπλήρεις. Νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς σε ράντζα και ταυτόχρονα ασθενείς σε άλλες κλινικές στη διασπορά».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι “τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν εικόνες νοσοκομείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες» και κάνει λόγο για “μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ», με αποτέλεσμα “χθες 78 διασωληνωμένοι ασθενείς δεν βρήκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εξυπηρετήθηκαν μόνο 5 ασθενείς».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ “πολλοί παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν. Κάθε επόμενη ημέρα πολλοί ασθενείς που ήταν την προηγούμενη δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή».
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι “αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ ‘παρκάρουν’ ασθενείς σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δικαιολογείται από την κατάσταση της υγείας τους». Αναφέρει περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο στη “Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Η ΕΛΠΙΣ» νοσηλεύεται ασθενής, για έξι μήνες με γεροντική άνοια» και η ομοσπονδία το αποδίδει στις ‘γνωριμίες’ των οικείων του.
Via: Πηγή