Καφές:Μάθετε πως να φτιάχνετε ελληνικό καφέ και άλλους trendy καφέδες.

Καφές:Μάθετε πως να φτιάχνετε ελληνικό καφέ και άλλους trendy καφέδες.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ ή στην γνώση καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης.

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή “κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως “αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

H προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους.

Ο καφές (ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων) πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα.Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.

Στην Αγγλία υπήρχαν 3000 καφεποτεία το 1675. Ο καφές έφτασε στη Γαλλία το 1657 και το 1669 το δώρο που έφερε στο Παρίσι ο απεσταλμένος του Σουλτάνου Μοχάμετ Δ΄ ήταν μια μεγάλη ποσότητα καφέ.

Ένα από τα λάφυρα Πολωνών, Αυστριακών και Γερμανών μετά τη νίκη τους στη Βιέννη το 1683 ήταν τα πολλά σακιά με καφέ που άφησε πίσω του ο ηττημένος οθωμανικός στρατός. Ο Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι, Πολωνός αξιωματικός στον οποίο χαρίστηκαν τα σακιά του καφέ ως δώρο για τη γενναιότητά του, άνοιξε ένα καφεποτείο, ενώ πρωτοτύπησε και με την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ. Έτσι η νίκη αυτή έγινε και αφορμή για τη διάδοση του καφέ στην Αυστρία, την Πολωνία και τη Γερμανία

Τον καφέ έφεραν στην αμερικανική ήπειρο οι Γάλλοι, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουιάνα και αλλού.

Σήμερα ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα.

Το καφεδάκι σας παρακαλώ!!!

Καφέ ελληνικός

Μια γνωστή τούρκικη παροιμία λέει ότι “ένας τούρκικος καφές θυμάται 40 χρόνια». Και ο λόγος γιατί είναι συνδεδεμένος με την παρέα και την φιλία.

Τον καφέ αυτόν θα τον συναντήσεις στις χώρες των Βαλκανίων ως ο “τουρκικός», στην Κύπρο “κυπριακός», ακόμα ως “αρμένικος καφές», “αραβικός καφές», ή “μεσανατολικός καφές.

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι διαδεδομένη η ανάμιξη του καφέ με

κάρδαμο

και άλλα αρωματικά φυτά.

Είναι εύκολο να φτιάξεις καλό παραδοσιακό καφέ, με το καϊμάκι του και τις φουσκαλίτσες του;

Αν ναι, σας δίνω και μερικές από τις πιο γνωστές “ελληνικές παραλλαγές” του:

Βαρύς :

2-3 κουταλιές καφέ

Ελαφρύς :

2-4 κουταλιές ζάχαρη

Μέτριος :

1 κουταλιά ζάχαρη

Ναι και Όχι

: ½ κουταλιά ζάχαρη

Σκέτος :

Καθόλου ζάχαρη

Βραστός :

Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο

Μερακλίδικος :

Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό

Βαρύγλυκος :

3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη

Γλυκηβραστός :

2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι

Frappe, Greek frappe coffee :

Φραπεδάκι το ελληνικόν.

Πρωτοφτιάχτηκε το 1957 στην Έκθεση Θεσσαλονίκης απο τον Δημήτρη Βακόνδιο, υπάλληλο της Nestle. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με καλαμάκι προσθέτοντας λίγο νερό.

Εκτός από τον κλασικό ελληνικό μας (ή τούρκικο) καφέ και τη φραππεδιά μας…. συναντάμε πολλά είδη που τα περισσότερα στην Ελλάδα έχουν γίνει πια…trendy.

Διαφήμιση

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά.

Οι γνωστότεροι λοιπόν trendy καφέδες είναι:

Εσπρέσσο (κανονικός) :

Φτιάχνεται με 6 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) πολύ λεπτά αλεσμένο καφέ και ζεστό νερό, το οποίο περνά μέσα από τους σκούρους αλεσμένους αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσο είναι περίπου 40-50 ml.

Cappuccino :

Αυτός ο πασίγνωστος καφές -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό.

Ο αυθεντικός, αληθινός cappuccino όμως, είναι μια μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα

Εσπρέσσο macchiato :

Είναι ένας κανονικός εσπρέσσο με περίπου 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) κτυπημένο γάλα από πάνω.

Caramel Macchiato:

Άλλο ένα είδος ροφήματος που φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο από μέρος σε μέρος. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος παρασκευής του είναι ο συνδυασμός espresso, με σιρόπι καραμέλας και αφρόγαλα

Coretto:

Ένας κανονικός εσπρέσσο “διορθωμένος» με προσθήκη αλκοόλ. Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας, είναι ο εσπρέσσο “διορθωμένος» με grappa.

Romano:

Ένας κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη φέτας λεμονιού.

Ο Βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.

Διπλός εσπρέσσο :

Δυο δόσεις εσπρέσσο σε φλιτζάνι 150ml.

L

ungo:

Κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη ζεστού νερού.

Con Pana η Tazza d oro :

Ένας εσπρέσσο macchiato με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλα.

Ristretto :

Ένας δυνατός εσπρέσσο 25ml

Marocchino (μαροκίνο):

Προέλευση απ΄το Τορίνο. Φτιάχνουν τον εσπρέσσο, βάζουν σκόνη πικρή σοκολάτα και λίγο αφρόγαλα. Το σερβίρουν σε γυάλινο φλιτζανάκι.

Caffè shakerato (σακεράτο):

είναι ο εσπρέσσο φρέντο που συνήθως ζητάμε στην Ελλάδα. Μην το παραγγείλετε καμία σχέση!!!

Caffe Latte :

Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.

Café au Lait :

Κι όχι café “ole». Αυτός ο παραδοσιακός γαλλικός καφές μοιάζει αρκετά με τον latte, με τη διαφορά ότι έχει σαν βάση του τον καφέ φίλτρου κι όχι τον espresso, σε αναλογία 1:1 με το ζεστό γάλα

Café Mocha (Mochachino):

Αυτός είναι ένας cappuccino ή caffe latte με σιρόπι σοκολάτας ή κακάο σε γυάλινο ποτήρι για να φαίνονται τα διαφορετικά στρώματα.

Μπαίνει πρώτα ο εσπρεσσο, μετά σοκολάτα πικρή ζεστή και απο πάνω το αφρόγαλο.

Americano:

Espresso και ζεστό νερό, ίσες δόσεις καφέ και νερού όπου το νερό προστίθεται στον καφέ.

Ο Americano δημιουργήθηκε στην διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου για να “σπάσει” λίγο την δυνατή γεύση του παραδοσιακού espresso.

πηγη:trip-travel.gr/iefimerida.gr/el.wikipedia.org

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αρωματικά φυτά, γάλα, Γαλλία, Ελλάδα, Έλληνες, ελληνικό, εξαγωγή, εύκολο, ζάχαρη, κακάο, καφές, κρέμα, νερό, πρωινό, ρόφημα, σιρόπι, σοκολάτα, σχέσεις, φέτα, φυτά
Διαφήμιση