Επιστήμονες του University of Edinburgh και του Heriot-Watt University ανέπτυξαν μια νέα κάμερα, η οποία έχει τη δυνατότητα να “κοιτά» μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους γιατρούς στον χειρισμό ενδοσκοπίων κατά τη διάρκεια εξετάσεων στο εσωτερικό του σώματος. Σημειώνεται πως, μέχρι τώρα, για την ίδια δουλειά απαιτούνταν δαπανηρές διαδικασίες, όπως η χρήση ακτινογραφιών.
Η εν λόγω κάμερα λειτουργεί εντοπίζοντας πηγές φωτός μέσα στο σώμα, όπως η φωτισμένη άκρη ενός ενδοσκοπίου. Όπως τόνισε ο καθηγητής Κεβ Νταλιβάλ, οι δυνατότητες είναι τεράστιες: “Η δυνατότητα να δεις τη θέση μιας συσκευής είναι κρίσιμη για πολλές εφαρμογές στην υγεία, καθώς οδεύουμε προς ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση ασθενειών».
Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν πως η πρωτότυπη συσκευή μπορεί να παρακολουθεί μια πηγή φωτός κάτω από 20 εκατοστά ιστού υπό κανονικές συνθήκες. Σημειώνεται πως, κανονικά, οι ακτίνες φωτός από το ενδοσκόπιο μπορούν να περνούν μέσα από το σώμα, αλλά συνήθως διασκορπίζονται ή ανακλώνται σε όργανα και ιστούς αντί να κινούνται σε ευθεία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά στον ακριβή εντοπισμό της θέσης του εργαλείου.
Η νέα αυτή κάμερα μπορεί να εντοπίζει μεμονωμένα σωματίδια (φωτόνια) και είναι αρκετά ευαίσθητη για να μπορεί να “πιάνει» πολύ μικρά ίχνη φωτός κάτω από τον ιστό. Επίσης, είναι σε θέση να καταγράφει τον χρόνο που χρειάστηκε το φως για να περάσει μέσα από το σώμα, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό ακρίβειας όσον αφορά στον εντοπισμό του ενδοσκοπίου.
Η νέα αυτή κάμερα έχει αναπτυχθεί ειδικά για να μπορεί να χρησιμοποιείται με ευκολία σε ασθενείς, στην ίδια τους την κλίνη.