Υγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιος ο ρόλος του καιρού

Featured Image for Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιος ο ρόλος του καιρού

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας και ο παγετός, είναι δυνατό να επηρεάσουν την υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα ευρήματα ερευνητών από τη Σουηδία, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα. Τώρα, νέα στοιχεία που φέρνει στο φως μια καναδική μελέτη αποκαλύπτουν ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environment International υποδεικνύουν πως όταν οι θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική πίεση βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι ηλικιωμένων με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια.

bigstock 167569628

Διαφήμιση

“Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί σπανίως λαμβάνουν υπόψη την πρόγνωση του καιρού όταν αναλαμβάνουν τη θεραπεία ενός ασθενή ή κάνουν συστάσεις σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Πιέρ Γκοσελίν από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ. “Έτσι, με γνώμονα τις ακραίες διαφορές που καταγράφονται στη θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, θέλαμε να δείξουμε ότι ο ρόλος του καιρού γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο ή στην υψηλή ατμοσφαιρική πίεση πυροδοτεί συμβάντα που οδηγούν στη νοσηλεία ή και στον θάνατο τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια».

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν 112.793 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 2001 και 2011. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 635 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές μετρούσαν τη μέση θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη συνέχεια μελέτησαν τις καιρικές συνθήκες σε συνάρτηση με την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων.

Ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου ήταν σημαντικά αυξημένος κατά τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο έως Απρίλιο) σε σύγκριση με τη θερινή (Μάιο έως Σεπτέμβριο). Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια φάνηκε να αυξάνεται κατά 0,7% για κάθε 1°C μείωση στη μέση θερμοκρασία σε διάστημα 7 ημερών. Παράλληλα, ο κίνδυνος καρδιακής επιπλοκής λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 4,5% για κάθε 1 kPa αύξηση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης.

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: γιατροί, έμφραγμα, ερευνητές, θεραπεία, παγετός, υγεία