Αν κάνετε κακή διατροφή και καθιστική ζωή, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λιγότερο προφανείς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση 1,5 εκατ. καρδιακών επεισοδίων και 500.000 θανάτων ετησίως.
Δείτε πέντε παράγοντες που πιθανώς αγνοείτε, καθώς και τρόπους για να παρακάμψετε τον κίνδυνο.
Ψωρίαση
Οι επιπτώσεις της ψωρίασης δεν αφορούν μόνο την επιδερμίδα σας. Σύμφωνα με μελέτες, οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθειες και η αιτία είναι η φλεγμονή, επισημαίνει η Mona Gohara, καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.
“Η ίδια χρόνια φλεγμονή που υπάρχει στο δέρμα πασχόντων με ψωρίαση μπορεί επίσης να βλάψει τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου», λέει η Gohara. Οι άνθρωποι με αυτή την αυτοάνοση διαταραχή έχουν παράλληλα τάση για αυξημένη χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο), παράγοντες που επίσης θέτουν την υγεία της καρδιάς σε κίνδυνο.
Εάν έχετε ψωρίαση, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη θεραπεία, που δεν αφορά μόνο την υγεία της επιδερμίδας, αλλά και τη σωστή διαχείριση του βάρους και των επιπέδων χοληστερόλης.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αυτή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ενώ άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι η ρύπανση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της “καλής» HDL χοληστερόλης μετά από σύντομες περιόδους έκθεσης σε αυτή.
Μελέτη έδειξε ότι η χρήση air condition στο αυτοκίνητο κατά τις μετακινήσεις στην πόλη, μειώνει τους ρύπους στο αυτοκίνητο κατά 34%. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο, χρησιμοποιήστε έναν ιονιστή / καθαριστή αέρα, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες μειώνει τα επιβλαβή σωματίδια κατά 82%. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, τα οποία σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν την ευαισθησία στις επιπτώσεις της τοξικής ρύπανσης.
Αναλγητικά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης
Όταν αισθάνεστε πόνο ή έχετε πυρετό, είναι φυσιολογικό να λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Όπως έδειξε όμως σχετική μελέτη, άνθρωποι που λάμβαναν τέτοια φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του αναπνευστικού είχαν 3,4 φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής, οι ειδικοί εικάζουν ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων θρόμβων αίματος σε ευάλωτες καρδιακές αρτηρίες. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση λόγω της κατακράτησης υγρών.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη τέτοιων φαρμάκων, ειδικά αν είστε πάνω από 50 ετών, πάσχετε από υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καπνίζετε.
Αντί αυτών, πίνετε ζεστά ροφήματα, ξεκουραστείτε και λάβετε ασπιρίνη, η οποία έχει διαφορετική επίδραση από τα άλλα αναλγητικά και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πόνος στον ώμο
Παρότι ο πόνος στον ώμο δεν προκαλεί άμεσα πρόβλημα στην καρδιά, φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση των δύο καταστάσεων. Άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ήταν πιο πιθανό να έχουν πόνο στον ώμο, έδειξε σχετική μελέτη. Συγκεκριμένα, όσοι πονούσαν στις αρθρώσεις των ώμων, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τος πόνους στον ώμο, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Θόρυβος
Η ηχορύπανση και η κακοφωνία στα εμπορικά κέντρα των πόλεων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά ενός ανθρώπου, προκαλώντας ιδίως αρρυθμία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εναλλαγές στους θορύβους του περιβάλλοντος είχαν ως συνέπεια τις απότομες μεταβολές στο φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς. Αν αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μελέτη έδειξε ότι δεν είναι ανάγκη οι θόρυβοι να είναι δυνατοί, καθώς φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στους θορύβους και αυτό είναι που μπορεί να αναστατώσει την καρδιά.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο θόρυβος προκαλεί άνοδο των ορμονών του στρες που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αγγειακές βλάβες. Φροντίστε να κλείνετε καλά τα παράθυρα του σπιτιού, χρησιμοποιείτε υφάσματα (όπως χαλιά, μοκέτες και κουρτίνες) για να απορροφούν το θόρυβο και ωτοασπίδες όταν κοιμάστε.
Πηγή: prevention.com
Via: Πηγή