Οι άνδρες που υποβάλλονται σε μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου για καρκίνο του προστάτη, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επισκόπηση στοιχείων από δύο πρόσφατες μελέτες που είχαν κάνει τους επιστήμονες να τάσσονται κατά της τακτικής χρήσης του PSA στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Η Δρ Ρουθ Ετζιονι και οι συνεργάτες της στο Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson του Σιάτλ, διαπίστωσαν ένα σφάλμα στις μελέτες, δηλαδή ότι κάποιοι άνδρες που δεν είχαν ελεγχθεί, έκαναν μόνοι τους τελικά τεστ PSA, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση των διαφορών μεταξύ της ομάδας ελέγχου και μη.
Οι ερευνητές μετά από προσεκτικότερη ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι στη μια μελέτη το τεστ PSA σχετιζόταν με 25-31% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Στην άλλη, σχετιζόταν με 27-32% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.
“Τα νέα αυτά στοιχεία δεν σημαίνουν ότι όλοι οι άνδρες θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του προστάτη», σπεύδει να διευκρινίσει Δρ Ετζιονι.
Ο καρκίνος του προστάτη στις περισσότερες περιπτώσεις έχει βραδύ ρυθμό εξέλιξης, με αποτέλεσμα να μην είναι απειλητικός για τη ζωή των ασθενών. Έτσι οι γιατροί τείνουν να τον παρακολουθούν παρά να τον αντιμετωπίζουν με επιθετικά θεραπευτικά σχήματα, δεδομένων και των παρενεργειών των αντικαρκινικών αγωγών (όπως ακράτεια ούρων και σeξουαλική ανικανότητα).
Οι ειδικοί προτείνουν, λοιπόν, σε όλους τους άνδρες 55-69 ετών να αποφασίζουν μαζί με τον γιατρό τους για το αν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ PSA, συνυπολογίζοντας πάντα τα θετικά και τα αρνητικά, όπως μια επώδυνη βιοψία ή μια αχρείαστη θεραπεία.
“Η ανασκόπηση επιβεβαιώνει ή και ενισχύει αυτό που όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία 5-8 χρόνια. Υπάρχει όφελος από τον αιματολογικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά υπάρχουν και αρνητικά που απορρέουν απ’ αυτόν», σχολιάζει ο Δρ Ότις Μπραουλεϊ, ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα οφέλη του ελέγχου γίνονται εμφανέστερα καθώς οι γιατροί απομακρύνονται από επιθετικά θεραπευτικά σχήματα όλων των καρκίνων του προστάτη και αποφασίζουν να παρακολουθούν στενά καρκίνους που δεν θα εξελιχθούν ποτέ ώστε να προκαλέσουν τον θάνατο του ασθενή.
Η ανασκόπηση δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Via: Πηγή