Υγεία

«Καταπολεμώ τον Διαβήτη!»: Νέα εφαρμογή στη διάθεση των διαβητικών

Featured Image for «Καταπολεμώ τον Διαβήτη!»: Νέα εφαρμογή στη διάθεση των διαβητικών

Η ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών για τη σημασία αυτοδιαχείρισης της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, η προσαρμογή τους στον κατάλληλο τρόπο ζωής και η συμμόρφωση στη θεραπεία, οδήγησε στο πρωτοποριακό application “Καταπολεμώ τον Διαβήτη!» που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.)

Το application είναι πλέον διαθέσιμο να το αποκτήσουν στο “έξυπνο» κινητό ή tablet τους τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 – νόσου που λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας, καθώς τα ποσοστά των νεοδιαγνωσθέντων παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

Κάθε κατηγορία θεμάτων της εφαρμογής, είναι εμπνευσμένη από το κάθε γράμμα της λέξης “διαβήτης» περιλαμβάνοντας “Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισης».

Το επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής που παρουσιάστηκε σήμερα και έγινε πράξη με την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ELPEN, επιμελήθηκε ο παθολόγος-διαβητολόγος, δρ. Ιωάννης Ντούπης. Τα επιμέρους αναπτύσσονται από έγκριτους επαγγελματίες υγείας και περιλαμβάνουν νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη, και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με διαβήτη. Η εφαρμογή “Κατappολεμώ το Διαβήτη» εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, σε περιβάλλον android και iOS.

Διαφήμιση

Λόγω της αλματώδους αύξησης του σακχαρώδους διαβήτη, η εφαρμογή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο στη διάθεση των ατόμων με διαβήτη, καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνουν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ακόμα και να αποτρέψουν σημαντικές επιπλοκές για την υγεία τους, τόνισαν οι επιστήμονες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Παπάνας, αναφέρθηκε στους λόγους της συνεχούς αύξησης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι “οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία. Αυτός ο τρόπος ζωής, τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί και από παιδιά και εφήβους – γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί με την εφαρμογή της δίαιτας και της κατάλληλης θεραπείας, μπορούν τα άτομα με διαβήτη μακροπρόθεσμα να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις προοδευτικές βλάβες στα όργανα του σώματος (π.χ. μάτια, πόδια, καρδιά, νεφρά κλπ)», ενώ συμπλήρωσε ότι με την κατάλληλη ρύθμιση “μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις χρόνιες επιπλοκές, να μειώσουμε τις μέρες νοσηλείας και να αποτρέψουμε την πρόωρη απώλεια ζωής».

Ο κ. Ντούπης υπογράμμισε τα καλά νέα για τους ασθενείς και τις αρκετές νέες θεραπευτικές επιλογές στον αγώνα κατά της υπεργλυκαιμίας, τονίζοντας πως “υπάρχουν και σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα παρακολούθησης της γλυκόζης. Βασικός πυλώνας, όμως, της επιτυχίας στη ρύθμιση του διαβήτη παραμένει η σωστή, καθημερινή αυτοδιαχείριση της νόσου, με σωστές προσαρμογές του ασθενούς στον τρόπο ζωής αλλά και συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή».

Αναφερόμενος στη δέσμευση της ELPEN για ολιστική παροχή υγείας και βέλτιστη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, ο ιατρικός διευθυντής της εταιρείας, Αλ. Γκίνης, τόνισε ότι “στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών για συσκευές κινητών τηλεφώνων και tablets. Μια εφαρμογή που συμβάλλει στη δυνατότητα εύκολης και ταχύτατης πρόσβασης σε ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση των διαβητικών, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμισή τους και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της βέλτιστης αυτοδιαχείρισης της νόσου».

ΠΗΓΗ

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, Ελλάδα, επιστήμονες, θεραπεία, καρδιά, παχυσαρκία, περιβάλλον, πληροφορίες, υγεία