Μπορεί η γλώσσα του σώματος και η θέση την οποία υιοθετούμε όταν καθόμαστε και στεκόμαστε, να πολεμήσουν την κατάθλιψη; Μία νέα έρευνα διαπιστώνει πως η κατάλληλη στάση σώματος, μπορεί να γεμίσει τα άτομα που ζουν με τη νόσο, να αισθανθούν δύναμη και να απομακρύνει τον φόβο τους σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και τα ευρήματα της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry τον περασμένο Μάρτιο.
Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η “περήφανη» στάση σώματος (είτε όταν καθόμαστε είτε όταν είμαστε όρθιοι) η οποία έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες επιστημονικές δουλειές ότι βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση υγιών ατόμων, μπορεί να έχει πρακτικά οφέλη και για άτομα με κατάθλιψη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 61 άνθρωποι με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι κλήθηκαν να ολοκληρώσουν δύο αγχωτικές εργασίες: να δώσουν μία πεντάλεπτη ομιλία για την οποία γνώριζαν ότι αργότερα θα κρίνονταν και να μετρήσουν ανάποδα ξεκινώντας από το 1022 και αφαιρώντας κάθε φορά 13 από το αριθμητικό σύνολο.
Μία από τις στρεσογόνες εργασίες που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες ήταν μία ομιλία, για την οποία θα κρίνονταν.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να υιοθετήσουν μία “στάση δύναμης”, ήτοι να κρατήσουν το κορμί τους “περήφανο», με την πλάτη ίσια, τους ώμους προς τα πίσω και το κεφάλι σηκωμένο ελαφρώς προς τα πάνω. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν να υιοθετήσουν τη συνηθισμένη στάση σώματος που έχουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Η πρώτη ομάδα, η οποία κλήθηκε να υιοθετήσει την περήφανη στάση, είχε τη βοήθεια ταινίας στην πλάτη, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την προτεινόμενη θέση για περισσότερη ώρα.
Τα ευρήματα υπέδειξαν πως η “στάση δύναμη” (power pose) έχει απτά οφέλη.
Η στάση του σώματός μας φαίνεται ότι έχει πρακτικά οφέλη, τα οποία επεκτείνονται και στα άτομα με κατάθλιψη.
Οι συμμετέχοντες με ήπια ή μέτριας μορφής κατάθλιψη από τους οποίους ζητήθηκε να υιοθετήσουν όρθια στάση σώματος, ένιωσαν χαμηλότερα επίπεδα κούρασης και υψηλότερα επίπεδα ενθουσιασμού στη διάρκεια των εργασιών, σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία είχαν υιοθετήσει τη συνηθισμένη τους στάση, δήλωσε στην Telegraph η Elizabeth Broadent, μία εκ των ερευνητών.
“Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες σε όρθια στάση είπαν περισσότερες λέξεις στον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να δώσουν ομιλία, αλλά μείωσαν τη χρήση αντωνυμιών πρώτου προσώπου όπως το ‘εγώ’.
Αυτό υποδεικνύει ότι είχαν περισσότερη ενέργεια, είχαν λιγότερη αρνητική ενέργεια και ήταν λιγότερο επικεντρωμένοι αρνητικά στον εαυτό τους», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη θα μπορούσαν ενδεχομένως, υιοθετώντας μία πιο όρθια στάση στον τρόπο που στέκονται και κάθονται, να δουν ευεργετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους και να αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις πιο εύκολα.
Η ερευνήτρια επισήμανε, επιπλέον, ότι και προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη μίας ευθυτενούς στάσης σώματος. Μεταξύ άλλων, μελέτες έχουν δείξει ότι σε σύγκριση με μία μαζεμένη, καμπουριασμένη στάση, η όρθια θέση μας κάνει να αισθανόμαστε πιο περήφανοι μετά από μία επιτυχία, αυξάνει την επιμονή μας στην επίλυση ενός θέματος, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τις δικές μας σκέψεις και ιδέες, πιο ετοιμοπόλεμοι και ενθουσιώδεις και λιγότερο φοβισμένοι, ενώ οδηγεί σε υψηλότερη αυτοεκτίμηση μετά από μία αγχωτική εργασία.
- Σχετικά: Power posing: 8 στάσεις σώματος για να νιώσεις πιο ισχυρός
ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr
Via: Πηγή