Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα ζήτημα με πιθανώς μεγάλες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν ότι περαιτέρω έρευνες για τους πολύποδες πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δική τους και τόνισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να ζυγιαστούν σε σχέση με τα οφέλη από τα διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου.
Υπογράμμισαν όμως ότι, δεδομένου πως εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παίρνουν έξτρα ασβέστιο για την οστεοπόρωση και για άλλους λόγους, τα νέα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας πάθησης με ολοένα περισσότερα περιστατικά.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σεθ Κρόκετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με περισσότερους από 2.000 ασθενείς ηλικίας 45 έως 75 ετών, που είχαν ιστορικό με πολύποδες και οι οποίοι επρόκειτο να κάνουν νέα κολονοσκόπηση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε καθημερινά επί τρία έως πέντε χρόνια συμπληρώματα ασβεστίου, η δεύτερη καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, η τρίτη τόσο συμπληρώματα ασβεστίου όσο και D, ενώ η τέταρτη τίποτε από τα δύο.
Τι έδειξε η έρευνα
Στη διάρκεια της μελέτης δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στα διατροφικά συμπληρώματα και στους πολύποδες. Όμως σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου έξι έως δέκα ετών από την έναρξη της λήψης των συμπληρωμάτων, διαπιστώθηκε αυξημένη πιθανότητα να εμφανισθούν πολύποδες σε όσους έπαιρναν είτε μόνο έξτρα ασβέστιο, είτε μαζί με βιταμίνη D.
Η λήψη σκέτης βιταμίνης D δεν φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ασβέστιο που λαμβάνεται με τις τροφές (όχι με συμπληρώματα) και στους πολύποδες. Ακόμη, οι γυναίκες και οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολύποδες, όταν παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, σε σχέση με τους άνδρες και με τους μη καπνιστές.
Οι πολύποδες αναπτύσσονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και δεν είναι κακοήθεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα μέσω κολονοσκόπησης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη πολυπόδων και η νέα μελέτη εστίασε στους μικτούς ή οδοντωτούς, οι οποίοι είναι λιγότερο συχνοί από τους αδενωματώδεις, αλλά έχουν τον ίδιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Οι ερευνητές συμβούλευσαν τους ασθενείς με ιστορικό προκαρκινικών πολυπόδων, ιδίως τις γυναίκες και τους καπνιστές, να αποφεύγουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, εωσότου νέες μελέτες ξεκαθαρίσουν το ζήτημα.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut”.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Via: Πηγή