Υγεία

Κράμπες στην κοιλιά: 7 αιτίες εκτός από την έμμηνο ρύση

Featured Image for Κράμπες στην κοιλιά: 7 αιτίες εκτός από την έμμηνο ρύση

Οι κράμπες στη κοιλιά είναι κοινό σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται συχνά στη διάρκεια της περιόδου, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τους οξείς πόνους στην κοιλιά.

Είναι σημαντικό να διαχωρίζετε τις κράμπες από τον πόνο στην κοιλιά. Οι κράμπες “πηγαινοέρχονται», ενώ ο πόνος είναι σταθερός.

Χρήσιμος για τον εντοπισμό της αιτίας που προκαλεί τις κράμπες είναι και ο προσδιορισμός του σημείου που εκδηλώνονται. Οι κράμπες κάτω αριστερά στην κοιλιά, συχνά συνδέονται με τα όργανα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν οι κράμπες εκδηλώνονται και στις δύο πλευρές συνήθως σχετίζονται με το έντερο.

Δείτε κάποιες αιτίες που προκαλούν κράμπες στη κοιλιά:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή πυκνώνουν σε περιόδους αυξημένου άγχους. Δεν είναι όμως το άγχος η αιτία του προβλήματος. Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί εικάζουν ότι οι ορμόνες του στρες ευαισθητοποιούν το έντερο, το οποίο αντιδρά άλλοτε με διάρροια και άλλοτε με δυσκοιλιότητα. Η υπερδραστηριότητα του εντέρου προκαλεί σπασμούς των μυών, γεγονός που οδηγεί σε κράμπες. Εάν ταλαιπωρείστε συχνά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή.

Διαφήμιση

Τράβηγμα των μυών

Κάποιες κράμπες δεν σχετίζονται με το έντερο, αλλά μπορεί να οφείλονται σε έλξη των κοιλιακών μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από έντονη άσκηση, όπως οι κινήσεις του pilates, κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ή μετά από απότομη κίνηση. Ο τραυματισμός του μυ μπορεί να προκαλέσει πόνο και κράμπα. Η ξεκούραση και η καλή ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί σπασμούς σε διάφορα σημεία του εντέρου. Ο πόνος μετατοπίζεται διαρκώς επειδή οι μύες προσπαθούν να ωθήσουν το περιεχόμενο του εντέρου προς το ορθό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται και να προκαλούνται κράμπες. Προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

bigstock pain 9231731

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν την εντερική οδό και προκαλούν έλκη, διάρροια με ή χωρίς αίμα και κράμπες. Οι παθήσεις αντιμετωπίζονται συνήθως επιθετικά (κυρίως με αντιβιοτικά) για να υποχωρήσουν. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με κολονοσκόπηση και εξετάσεις αίματος.

Ωορρηξία

Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά που οφείλεται στην ωορρηξία, εκδηλώνεται περίπου 14 μέρες πριν από την εμμηνορροϊκή περίοδο και οφείλεται στην απελευθέρωση των προσταγλανδινών. Όταν έχετε ωορρηξία, εκκρίνεται μικρή ποσότητα προσταγλανδινών, που οδηγεί σε συστολή των μυών της μήτρας και του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες γυναίκες έχουν κράμπες και διάρροια κατά την έμμηνο ρύση. Τα αντισυλληπτικά σταματούν την ωορρηξία και προκαλούν σημαντικά λιγότερη παραγωγή προσταγλανδινών, άρα και λιγότερες κράμπες. Μια άλλη επιλογή είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, που εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών.

Αέρια

Τα αέρια του εντέρου που μπορεί να οφείλονται σε υπερανάπτυξη βακτηρίων ή απλά παραμένουν εγκλωβισμένα στο έντερο, συχνά προκαλούν κράμπες. Όσο ενοχλητικός και αν είναι ο μετεωρισμός, πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία που θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα είναι φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου που ξεκινά από κάποιο εκκόλπωμα. Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Ένα εκκόλπωμα φλεγμαίνει συνήθως όταν αποφραχθεί το στόμιό του με συνέπεια να παγιδεύονται κόπρανα και μικρόβια. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, πυρετό, δυσκοιλιότητα και πιθανώς μικρή απώλεια αίματος στην κένωση. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια κατάσταση για την οποία απαιτείται η συμβουλή του γιατρού και προσεκτική θεραπεία.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: γυναίκες, διατροφή, θεραπεία, ορμόνες, φυτικές ίνες