Κρόκος Κοζάνης: Ο ελληνικός θησαυρός για την υγεία

Κρόκος Κοζάνης: Ο ελληνικός θησαυρός για την υγεία

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμ. κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Όλη η διαδικασία συλλογής των κόκκινων στιγμάτων του (άκρα των στύλων του που αποτελούν το γνωστό άρτυμα κρόκος ή ζαφορά ή saffron) απεικονίζεται σε Κυκλαδικές και Μινωϊκές τοιχογραφίες της Χάλκινης Εποχής (περίπου 3000-1100 π.Χ.). Στην ιστορία της φαρμακευτικής, ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

• Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.

• Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.

· Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.

· Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

· Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

· Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.

Διαφήμιση

· Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

· Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

· Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .

· Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Χρήση και χαρακτηριστικά:

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Εκδήλωση

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης την Τρίτη 15/5 πραγματοποίησε εκδήλωση για τις τελευταίες μελέτες που αφορούν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης. Στο δείπνο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η διοίκηση του Συνεταιρισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο κο Νίκο Πατσιούρα, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Πολυσίου Μόσχος, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Τσαρμπόπουλος Αντώνης καθώς και ο καθηγητής του Γεωοπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Πέτρος Ταραντίλης.Οι επιστήμονες μίλησαν για τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου.

Ανέφεραν ότι στην ιστορία της φαρμακευτικής, ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.

Τα κύρια δραστικά συστατικά του (υδατοδιαλυτά αποκαροτενοειδή) είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανόλη. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των κροκινών που οφείλονται στην ιδιότητά τους να δεσμέυουν τις ελεύθερες ρίζες, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: ακμή, Αλτσχάιμερ, αντιοξειδωτική, βιταμίνη, γονιμότητα, δέρμα, Ελλάδα, εξαγωγές, επιστήμονες, θεραπεία, κάλιο, καλοκαίρι, καρκίνου, μπαχαρικό, νερό, πρόληψη, ρόφημα, υγεία, φαγητό, φθινόπωρο
Διαφήμιση