Αυτό είναι και το 9ο περιστατικό με κρούσμα μηνιγγίτιδας από τις αρχές του 2017 και όλοι οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς να κάνουν έγκαιρα τους εμβολιασμούς στα παιδιά τους.
Πρόσφατα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας (24/04) ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης. Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κ. Νταλούκας και πλήθος παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα έστειλαν το μήνυμά τους στους γονείς αναφέροντας ότι: “Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας».
Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Παρά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών, τόσο η Επιτροπή όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει κάποια επίσημη απάντηση με το αν πρόκειται να ενταχθεί το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών.
“Είναι σε κρίσιμη κατάσταση-Οι γονείς πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά τους»
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τη Διοικήτρια του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαχριστοδούλου Βασιλική η οποία ανέφερε για το περιστατικό “Είναι πολύ σοβαρά το παιδί. Το παρακολουθούμε. Είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους γιατρούς μας. Είναι 2 ετών και δίνει τη δική του μάχη. Δεν είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Ως μητέρα κάνω όλα τα εμβόλια στα παιδιά μου και το ίδιο συνιστώ και στους γονείς»
Το iefimerida.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνο Νταλούκα, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός.
“Οι γονείς πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν το κεφάλι τους όσο το δυνατόν πιο ήσυχο», τόνισε αρχικά ο κ. Νταλούκας και συνέχισε:
Έχουμε στείλει τουλάχιστον τέσσερις επιστολές στον υπουργό Υγείας, με σκοπό να εντάξει το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στο Πρόγραμμα εμβολιασμού. Χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν εντάξει το εμβόλιο στο Πρόγραμμα για βρέφη κάτω του ενός έτους και τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά, αφού στην Αγγλία για παράδειγμα υπάρχει υποδιπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου.
Ο κ. Νταλούκας επεσήμανε πως για ανεξήγητους λόγους το εμβόλιο παραμένει στο ράφι, την ίδια στιγμή που η παιδιατρική κοινότητα το εμπιστεύεται.
“Το εμβόλιο θα έπρεπε να μπει στο Πρόγραμμα εμβολιασμού, με σκοπό να το εμπιστευτεί και ο κόσμος», πρόσθεσε.
“Oι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η καλύτερη πρόληψη για τις ασθένειες είναι ο εμβολιασμός»
Θέση για το συγκεκριμένο θέμα πήρε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
Θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα πρέπει να ενημερώνει τους γονείς καθημερινά. Με τη σειρά τους οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η καλύτερη πρόληψη για τις ασθένειες είναι ο εμβολιασμός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι ακολουθούν μια αντιεμβολιακή τακτική.
“Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, δεν είναι δυνατόν να χάνουμε παιδιά από τέτοιες τραγικές παραλείψεις», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Τα προτερήματα του εμβολιασμού πριν την έξαρση της νόσου
Με δεδομένο ότι η έξαρση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, όπως και πολλών άλλων λοιμώξεων, τοποθετείται κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δόσεις του εμβολίου, ίσως να συνιστά τον σημαντικότερο λόγο για να επισκεφθούν οι γονείς τον παιδίατρο τους από τους πρώτους κιόλας μήνες του χρόνου.
Επιπροσθέτως, ένα επιπλέον προτέρημα της έγκαιρης επίσκεψης των γονέων στον παιδίατρο, ενισχύεται από το ότι οι μήνες της άνοιξης δεν συσχετίζονται με εξάρσεις λοιμώξεων, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος παιδικός πληθυσμός να μην νοσεί, γεγονός που τον καθιστά ικανό για εμβολιασμό.
Περιστατικά εκδήλωσης περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β εντός του 2017
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ήδη από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κρούσματα της νόσου στην χώρα μας (Χίος, Βόλος, Σέρρες, Ιωάννινα, Χανιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη), ενώ εντός του 2016 δύο νήπια έχασαν τη ζωή τους και άλλα ακρωτηριάστηκαν, ενώ νέα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζονται σε παιδιά ακόμα και τις μέρες που διανύουμε.
Η πρόληψης της νόσου
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα παρέχεται στα παιδιά της χώρας μας δωρεάν ο εμβολιασμός για τις οροομάδες A,C,Y,W, ενώ για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας Τύπου Β, η οποία είναι η πιο συχνή, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο από το 2014, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.