Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή των μεσογειακών κήπων, και έχει πάρα πολλές χρήσεις στην καθαριότητα, την υγιεινή, την προσωπική φροντίδα και την μαγειρική. Η λεμονιά ομορφαίνει τους κήπους μας όλο το χρόνο με την αειθαλή φυλλωσιά της, χαρίζοντας μας μια ή και περισσότερες φορές μέσα στο έτος τα ευωδιαστά λευκά άνθη της, όσο και τους ξινούς, κιτρινωπούς καρπούς της.
Το καρποφόρο αυτό δέντρο, πιθανότατα προήλθε από το πάντρεμα μεταξύ κίτρου και μανταρινιάς. Στις περισσότερες ποικιλίες λεμονιάς η συγκομιδή ξεκινάει από τις αρχές φθινοπώρου και κλιμακώνεται μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε τη λεμονιά στο μπαλκόνι,
επιλέγουμε γλάστρα μεγάλου μεγέθους, βάζουμε στον πάτο της μια στρώση ελαφρόπετρας και τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κάποιο έτοιμο φυτόχωμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου ή με κοινό χώμα μαζί με κομπόστ.
Η γλάστρα πρέπει να έχει τρύπα στο κάτω μέρος, για καλύτερο στράγγισμα. Για να μην μας φεύγει το χώμα, βάζουμε ανάμεσα στην γλάστρα και το πιατάκι ένα κομμάτι ύφασμα.
Τοποθετούμε το φυτό μέσα στη γλάστρα, συμπληρώνουμε το υπόλοιπο χώμα και ποτίζουμε καλά.
Ιδανικά δενδρύλλια για φύτευση σε γλάστρα
θεωρούνται αυτά που έχουν χαμηλή ανάπτυξη και κορμό που ξεκινάει σχεδόν από το έδαφος. Εφόσον η λεμονιά παραμείνει σε γλάστρα το ύψος της δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα δύο μέτρα.
Επειδή το φυτό είναι ευαίσθητο στους κάθε είδους ανέμους αλλά χρειάζεται ήλιο, διαλέγουμε να τοποθετήσουμε την γλάστρα σε μέρος απάνεμο και ευήλιο.
Για να προστατέψουμε το φυτό
στην αρχή της ανάπτυξής του, τοποθετούμε ένα πάσσαλο στην γλάστρα, σε απόσταση 8-10 εκατοστά από το φυτό, και δένουμε τον κορμό στον πάσσαλο με ειδικά πλαστικά δεματικά, σχηματίζοντας στην βάση έναν κόμπο σαν 8 για να αποφύγουμε την επαφή του κορμού με τον πάσσαλο.
Πότισμα-Λ
ίπανση
Τη λεμονιά στη γλάστρα τη ποτίζουμε συχνά και το πότισμα πρέπει να γίνεται με βάση την αποστράγγιση του χώματος και τη θερμοκρασία. Θυμηθείτε ότι το λεμόνι είναι ένας καρπός πλούσιος σε χυμούς και όσο πιο πολύ νερό βρίσκει τόσο πιο χυμώδεις καρπούς θα κάνει. Τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, ή σε περίπτωση έντονης φυλλόπτωσης θα πρέπει να αυξήσουμε την συχνότητα ποτίσματος.
Οι απαιτήσεις σε λίπανση δεν είναι μεγάλες και ποικίλουν από έδαφος σε έδαφος και από εποχή σε εποχή. Ο γράφων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ λίπασμα στις (εξαιρετικά παραγωγικές) λεμονιές του, αλλά ίσως στάθηκε τυχερός με το χώμα. Σε κάθε περίπτωση ο κοντινός σας γεωπόνος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για κάθε εποχή. Πάση θυσία, επιλέξτε βιολογικά λιπάσματα.
To κλάδεμα της λεμονιάς
Το (κρίσιμα απαραίτητο) κλάδεμα της λεμονιάς γίνεται κάθε δύο χρόνια, μετά την συγκομιδή. Προτιμότερο είναι να γίνεται τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, και ο σκοπός του πρέπει να είναι το ανανεωμένο δένδρο να έχει 3-5 ενεργούς βραχίονες μόνο, ενώ το ύψος του να μην ξεπερνάει τα δύο μέτρα.
Τι κλαδεύουμε
Κλαδεύουμε τους λαίμαργους βλαστούς της βάσης και των εσωτερικών βραχιόνων
Κλαδεύουμε τα κλαδιά που έχουν ξεραθεί ή είναι άρρωστα
Κλαδεύουμε τα κλαδιά που βρίσκονται πάνω από το ύψος που έχουμε αποφασίσει για το δέντρο μας
Διατηρούμε το σχήμα του δέντρου κλαδεύοντας όσα κλαδιά εκτείνονται πέρα από αυτό
Αφού τελειώσουμε καλύπτουμε τις τομές με χαλκούχο μυκητοκτόνο σκεύασμα βιολογικό ή μη της προτίμησής σας, για να μην μολυνθούν
Όσο πιο κοντό είναι το δένδρο μας, τόσο πιο εύκολα θα φτάνουν οι χυμοί στους καρπούς του. Θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουμε με το κλάδεμα να αραιώνουμε το φύλλωμα του δένδρου για να το προστατέψουμε από τον συχνότερο εχθρό του, τον ψευδόκοκκο (μπαμπακίλα)
πηγη:itrofi.gr/
share24.gr