Λευκά δόντια: Τι πρέπει να κάνετε αν πίνετε καφέ και κρασί

Λευκά δόντια: Τι πρέπει να κάνετε αν πίνετε καφέ και κρασί

Ο καφές και το κόκκινο κρασί συγκαταλέγονται στα πλέον δημοφιλή ροφήματα, έχουν όμως το “μειονέκτημα» ότι προκαλούν λεκέδες στα δόντια.

Γενικά τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά, εισέρχονται μέσω των ρωγμών των δοντιών και αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα σκούρα και κίτρινα στίγματα.

Αν ακολουθήσετε όμως κάποια απλά βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε το λευκό χρώμα των δοντιών χωρίς να κόψετε την κατανάλωση των αγαπημένων σας ροφημάτων.

Η οδοντίατρος Eunjung Jo με έδρα τη Νέα Υόρκη περιγράφει στη Dailymail τρόπους για να προστατέψει κανείς το χρώμα των δοντιών του από λεκέδες απολαμβάνοντας παράλληλα τα αγαπημένα του ροφήματα.

Οδοντικό νήμα

Το νήμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της πλάκας από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Η πλάκα προσελκύει τους λεκέδες, οπότε απομακρύνοντάς την, μειώνετε και τον κίνδυνο στιγμάτων. Η μη χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες ανάμεσα στα δόντια ακόμη και αν τα βουρτσίζετε τακτικά.

Χρησιμοποιείτε καλαμάκι

Η κατανάλωση ροφημάτων με καλαμάκι μειώνει την ποσότητα των ένοχων ροφημάτων που έρχονται σε απευθείας επαφής με τα δόντια σας. Η Δρ. Jo αναφέρει ότι αν αισθάνεστε άβολα να πίνετε ζεστά ροφήματα με καλαμάκι, προτιμάτε ένα θερμός με καπάκι (που έχει μικρό άνοιγμα) αλλά ποτέ κούπα.

Πίνετε πολύ νερό

Ο καφές και το κόκκινο κρασί είναι πολύ όξινα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φθορές στα δόντια. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των ροφημάτων από τα δόντια.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την οδοντίατρο “το σμάλτο των δοντιών αρχίζει να καταστρέφεται όταν το pH του στόματος ανέρχεται σε 5,5 και ο καφές έχει επίπεδο pH 6,3».

Οι γιατροί συστήνουν την κατανάλωση τεσσάρων λίτρων νερού ημερησίως.

Μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση ροφημάτων

Όσο περισσότερο μένουν τα ένοχα ροφήματα πάνω στα δόντια, τόσο περισσότερο τα διαβρώνουν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος δημιουργίας στιγμάτων. Είναι λοιπόν σημαντικό να τα βουρτσίζετε τακτικά.

Η Δρ Τζο τονίζει όμως, ότι το βούρτσισμα δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την κατανάλωσή τους. “Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα για να εξουδετερωθεί το οξύ» λέει. Συνιστά επίσης τη χρήση ηλεκτρονικής οδοντόβουρτσας επειδή η περιστρεφόμενη κεφαλή της και οι κραδασμοί προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού.

Μασάτε τσίχλα

Η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα δόντια. “Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να ενισχύσετε την παραγωγή σάλιου στο στόμα πέντε λεπτά μετά την κατανάλωση ποτού ή φαγητού» τονίζει η Δρ. Jo.

Η αυξημένη ροή του σάλιου μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση και την απομάκρυνση των οξέων και της πλάκας από τα δόντια.

Υπενθυμίζει τέλος, ότι πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο είτε πίνετε ροφήματα που επηρεάζουν τα δόντια είτε όχι.

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί εργαλεία που καθαρίζουν βαθιά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια και αφαιρούν την πλάκα καλύτερα απ’ ότι το βούρτσισμα στο σπίτι.

Πηγή: Mail Online

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αναψυκτικά, γιατροί, δόντια, ζάχαρη, καφές, κρασί, νερό, ροφήματα, τσάι
Διαφήμιση