Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό, αφού βοηθάει με τα καρδιακά προβλήματα και την υγεία του μυικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος, για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε μαγνήσιο, είναι να καταναλώνετε πολλά σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φασόλια, καρύδια, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Εκτός αν έχετε κάποια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η νόσος του Crohn, ή κοιλιοκάκη, ή αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, το πιο πιθανό είναι ότι δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.
Ένας άλλος μύθος για το μαγνήσιο που πρέπει να προσeξετε: Μερικοί λένε ότι το φθοριωμένο νερό φταίει για την έλλειψη μαγνησίου από το σώμα. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις κάποιας αλληλεπίδρασης μεταξύ του φθορίου και του μαγνησίου σε εργαστηριακές μελέτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε ότι η φθορίωση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου, αφού, μέσω της διατροφής, οι άνθρωποι αναπληρώνουν συνεχώς το μαγνήσιο που χάνουν.
Για την ακρίβεια, εάν υπάρχει κάτι που πραγματικά επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα μαγνησίου, αυτό είναι το αλκοόλ. Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να επεξεργαστεί το μαγνήσιο.
Τέλος, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε συμπλήρωμα μαγνησίου, φροντίστε πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν φτάσετε στο σημείο να έχετε πάρα πολύ μαγνήσιο στον οργανισμό σας, μπορεί να έχετε αρρυθμίες (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός).
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου
Ναυτία και έμετος: Τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από μια απώλεια της όρεξης μέχρι ναυτία και έμετο.
Πίεση αίματος: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων μαγνησίου και της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές τις μελέτες, οι εθελοντές με χαμηλό μαγνήσιο ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση ή υψηλή πίεση του αίματος.
Προβλήματα ύπνου: Η χρόνια αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να συνδέονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να παίξουν ρόλο-κλειδί στη ρύθμιση του ύπνου.
Άγχος και κατάθλιψη: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του μαγνησίου και του νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο μέταλλο φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στο στρες, το άγχος και ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Καρδιακά προβλήματα: Παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα, μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι στην καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη μαγνησίου είναι επιρρεπείς σε αρρυθμία, ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Σε σχετικές μελέτες, τα άτομα με στεφανιαία νόσο είχαν μια υψηλότερη συχνότητα της έλλειψης μαγνησίου από εκείνους χωρίς την πάθηση.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Η αιτία αυτού του συνδρόμου δεν είναι σαφής, αλλά μερικές φορές μπορεί να συνδεθεί με μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως η έλλειψη μιας βιταμίνης ή η ανεπάρκεια μετάλλων στον οργανισμό, όπως το μαγνήσιο.
Μειωμένη ενέργεια: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου κάνει το σώμα να εργάζεται πιο σκληρά για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές λειτουργίες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας, όταν τα επίπεδα μαγνησίου τους ήταν χαμηλά. Δεν έχει σημασία αν ασκείστε πολύ ή όχι. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με χαμηλό μαγνήσιο, ανεξάρτητα από το αν το άτομο είναι δραστήριο ή διάγει καθιστικό βίο.
Μυϊκοί σπασμοί και αδυναμία: Το μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ότι σταθεροποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά τη νευρώδη ίνα που μεταδίδει πληροφορίες από τα νευρικά κύτταρα προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν η ποσότητα του μαγνησίου πέφτει, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική νευρομυϊκή δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκό τρόμο, σπασμούς και γενικευμένη αδυναμία.