Το σκόρδο είναι ένα αγαπημένο και απαραίτητο υλικό στην ελληνική μαγειρική, καθώς δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά μας.
Τελευταία, ωστόσο, ακούμε όλο και περισσότερο για το μαύρο σκόρδο. Τι είναι όμως αυτό και γιατί μας απασχολεί;
Είναι μια καινούργια μορφή του γνωστού μας καρπού, που αποτελεί μια από τις τελευταίες υπερτροφές. Το superfood αυτό ήρθε πριν λίγα χρόνια από την Κορέα, όμως πλέον παράγεται και στη χώρα μας. Έχει πλούσια γεύση και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα βελτιωμένη βερσιόν του κλασσικού λευκού σκόρδου, και στη γεύση αλλά και στα οφέλη που έχει στην υγεία μας.
Είναι σύμμαχος κατά των ελεύθερων ριζών ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πρόληψη και επισκευή των βλαβών στον οργανισμό και την αναστολή της γήρανσης.
Shutterstock
Η S-allylcysteine, συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο της κυστεΐνης, βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου. Παράλληλα, προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις.
Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος, οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του, αλλά και έρευνες που δείχνουν μείωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, κάνουν το μαύρο σκόρδο απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή μας για τη βελτίωση της υγείας μας.
Το Down Village, μια πειραματική φάρμα στο Κατηχώρι Πηλίου, είναι από τα λίγα μέρη που παράγουν αυτό το superfood στην Ελλάδα.
Εξωτερικά το μαύρο σκόρδο διατηρεί τα λευκά φύλλα του κλασσικού σκόρδου και μόνο όταν το ξεφλουδιστεί αποκαλύπτεται το μαύρο του χρώμα.
Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης του λευκού σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας για περίπου 1 μήνα. Στη συνέχεια, το σκόρδο αφήνεται να οξειδωθεί σε ειδικό δωμάτιο για 45 ημέρες. Δεν προστίθεται κανένα χημικό στοιχείο ή συντηρητικό, καθώς είναι απόλυτα φυσικό προϊόν. Το μαύρο σκόρδο έχει γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή γεύση. Η έντονη μυρωδιά και η πικάντικη γεύση του παραδοσιακού σκόρδου έχουν εξαφανιστεί στη διάρκεια της ζύμωσης.
Η γεύση του διαφέρει από αυτή του γνωστού μας λευκού σκόρδου, καθώς έχει αυτή ενός αποξηραμένου φρούτου με υφή τσίχλας.
Πλέον, πολλά ελληνικά εστιατόρια που το έχουν ήδη εντάξει στην κουζίνα τους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη.
shutterstock
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σάλτσες και σε πολλά άλλα φαγητά ενώ συνδυάζεται μοναδικά και με σοκολάτα!