Υγεία

Με πόσο περπάτημα θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια

Featured Image for Με πόσο περπάτημα θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια

Αρκεί να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μέρα κάνοντας έναν περίπατο για να καταφέρετε να ρίξετε –και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό– τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που απειλούν την καρδιά σας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, την πρώτη του είδους της, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, το περπάτημα είναι ο πιο απλός και συνάμα οικονομικός τρόπος να μειώσετε τα επίπεδα των επικίνδυνων λιπιδίων του αίματος.

bigstock Blurred Backgrounds Of People 145398353

Το πολύωρο καθισιό είναι γνωστό ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και πρόωρο θάνατο από κάθε αιτία. Οι επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία σε προηγούμενη έρευνά τους είχαν δείξει ότι οι υπάλληλοι γραφείου –που τυπικά περνούν πολλές ώρες της μέρας καθιστοί– μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο και την ινσουλίνη τους κάνοντας έναν σύντομο ζωηρό περίπατο διάρκειας μόλις 2 λεπτών ανά μισή ώρα.

Τώρα, η ίδια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μια παρόμοια στρατηγική βοηθά και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων. Τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, ζητήθηκε από 36 άτομα να ακολουθήσουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για δύο ημέρες:

Διαφήμιση

– παρατεταμένη ακινησία

– παρατεταμένη ακινησία και ένας 30λεπτος περίπατος στο τέλος της μέρας

– ακινησία που διακόπτεται από 2 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα ανά μισή ώρα

– ακινησία που διακόπτεται από 2 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα ανά μισή ώρα και ένας 30λεπτος περίπατος στο τέλος της μέρας

Τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και η ινσουλίνη των συμμετεχόντων μετρήθηκαν για διάστημα πέντε ωρών κατά τη δεύτερη μέρα κάθε σεναρίου.

Οι μετρήσεις υπέδειξαν ότι τόσο οι σύντομοι περίπατοι όσο και το 30λεπτο περπάτημα είναι δυνατό να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία, όπως αυτή αξιολογείται βάσει των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου και της ινσουλίνης, με τον συνδυασμό των δύο στρατηγικών να παρέχει βέβαια τα μεγαλύτερα οφέλη.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό μήνυμα υγείας εδώ: Το παραδοσιακό μισάωρο μέτριας έντασης σωματικής άσκησης είναι σημαντικό, όμως εξίσου σημαντικό είναι να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος ακινησίας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τα τακτικά, σύντομης διάρκειας “ξεσπάσματα” σωματικής άσκησης» αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Μέρεντιθ Πέντι, συμπληρώνοντας πως “αυτή η στρατηγική, αν διατηρηθεί για μήνες ή για χρόνια, μπορεί να είναι αρκετή για να εξηγήσει γιατί τα άτομα που δεν κάθονται για πολλές ώρες συνεχόμενα έχουν καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία».

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: επιστήμονες, ινσουλίνη, καρδιά, Νέα Ζηλανδία, οφέλη, σακχάρου, υγεία