Υγεία

Μέλι. Όσα πρέπει να ξέρουμε.

Featured Image for Μέλι. Όσα πρέπει να ξέρουμε.
Διαφήμιση
Γνωστό σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα και παράλληλα αγαπημένο για την γλυκιά του γεύση και την θρεπτική του ικανότητα.
Προϊόν παραγωγής αποκλειστικά από τις μέλισσες που ανάλογα με την περιοχή όπου ζουν καθορίζεται και η διαφορετικότητα τόσο της γεύσης, όσο και του αρώματος του.
Ο ορισμός του.
Το μελί είναι γλυκό, αρωματικό και προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που το περισυλλέγουν οι μέλισσες όπου επεξεργαζόμενο το αποθηκεύουν σε μικρές πολυγωνικές κερήθρες για να αποτελέσει την τροφή τους τις κρύες, παγωμένες ημέρες του χειμώνα.
Τα συστατικά του.
Η υγρασία του μελιού δεν ξεπερνά το 18% και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου στην περίπτωση που τύχη να αγοράσουμε ένα πολύ αραιωμένο μέλι.
Το μέλι περιέχει κατά 78% αποτελείτε απο σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη.) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών αφενός και αφετέρου το γνήσιο μέλι χωρίς επεξεργασίες κρυσταλλιάζει.
Η ιδιότητες του.
Τυχαία η μακροβιότητα των μελισσοκόμων και μάλιστα χωρίς σπουδαία σύγχρονα νοσήματα δεν αποδόθηκε στην καθημερινή τους διατροφική συνήθεια από αυτό.
Χαρακτηριστικά λέγεται ότι ένας μελισσοκόμος θα ξεπεράσει εύκολα το 85ο έτος της ηλικίας σε πλήρη δραστηριότητα, αγγίζοντας φορές και τα 100.
Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητεςόπως είναι το πευκόμελο, γιατί είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
Το βασικό του όφελος στον άνθρωπο είναι η διατήρηση του καρδιαγγειακού του συστήματος σε πολύ καλή κατάσταση.
Με υγιές το , δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στην σκέψη και σφρίγος στον οργανισμό διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την απαραίτητη ανάπλαση των κυττάρων.
Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις.
Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη κλινικά και από επιστήμονες.
Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.
· Το μέλι καταπολεμά την κόπωση προσφέροντας ενέργεια στο σώμα και τον οργανισμό εναποθηκεύοντας την φρουκτόζη στο συκώτι ως γλυκογόνο.
· Το μέλι βοηθά την αφομοίωση του ασβεστίου καταπολεμώντας την δυναμικά.
· Το μέλι δρα καταπραϋντικά στο ΚΝΣ ( ) καταπολεμώντας πέρα από τις αϋπνίες, το στρες και το άγχος.
· Το μέλι ανακουφίζει το .
· Το μέλι είναι ιδανικό για τον πονόλαιμο.
· Το μέλι ενισχύει την λειτουργία της και διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών, φλεβών και αγγείων.
· Ακόμα και σε εξωτερική χρήση το μέλι βοηθά στην θεραπεία εγκαυμάτων και είναι ιδανικό για χρήση.
Η κρυστάλλωση του.
Η κρυστάλλωση του είναι φυσικό επακόλουθο της ανεπεξέργαστης περισυλλογής του και δεν του αφαιρει ίχνος από τις ιδιότητες του.
Απλά το κάνει δύσχρηστο.

Το μέλι από ακακία είναι αυτό που δεν θα κρυσταλλιάσει εύκολα και ακολουθεί το πευκόμελο και το θυμαρίσιο.
Το ανθόμελο κρυσταλλιάζει πιο γρήγορα από όλα.
Το πρόβλημα αυτό άμα μας συμβεί μπορούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή με σιγανή φωτιά και μπεν μαρι.
Το Ελληνικό μέλι στην παγκόσμια αγορά.
Σε όλη την Ελληνική επικράτεια ο κάθε ένας μας θα δει μελίσσια, όμως μόνο το Ελληνικό μέλι Ελάτης Μαινάλου όρους Βανίλια που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή γύρω από την Βυτίνα και την Αλωνίτσαινα από το 1992 έχει προστατευμένη ονομασία προέλευσης. ( Π.Ο.Π.) ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι όπως είναι της Κεφαλονιάς, του Ολύμπου, του Πηλίου, της Αττικής κ.α.
Αξίζει να τονιστεί ότι μόνο στο Μαίναλο Όρος υπάρχει η Κεφαλληνιακή ελάτη, εκτός από την Κεφαλονιά φυσικά ( Στο όρος Αίνος ) και αυτή είναι που του δίνει την μεγάλη δραστικότητα, πέρα της ξεχωριστής γεύσης και του ιδιαίτερου αρώματος.
Επισήμανση.
Το μέλι αποδεδειγμένα είναι ωφέλιμο σε οργανισμό και σώμα και αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή μας διατροφή.
Αξίζει να συμβιωθεί ιδιαίτερα ότι είναι και το μόνο γλυκαντικό που μπορεί να το λαμβάνουν οι όταν φυσικά είναι γνήσιο.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
& & &

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αγορά, ανάπτυξη, γιατροί, διατροφή, ενέργεια, επιστήμονες, θεραπεία, ιχνοστοιχεία, μέλι, οργανισμό, συκώτι, σώμα, φυσικό, φυτών