Μια απλή εξέταση δίνει ελπίδες στις γυναίκες με ιστορικό αποβολών

Μια απλή εξέταση δίνει ελπίδες στις γυναίκες με ιστορικό αποβολών

Όλες οι νεότερες μελέτες δίνουν έμφαση στο ρόλο των NK κυττάρων

Μια απλή εξέταση που γίνεται πλέον και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αποδεικνύεται θαυματουργή καθώς μπορεί να δώσει σε κάθε γυναίκα που έχει ιστορικό με πολλές αποβολές, την ελπίδα για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με το Δρ. Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Βόννης, η εξέταση αυτή δύναται να εντοπίσει δυο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά στην επιτυχία της σύλληψης. Πρόκειται για τα ΝΚ κύτταρα και τα πλασματοκύτταρα.

Όπως αναφέρει ο γιατρός, όλες οι νεότερες μελέτες δίνουν έμφαση στο ρόλο των NK κυττάρων (natural killers), τα οποία “εμποδίζουν» την εμφύτευση του εμβρύου και την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και στην οποία συμπεριλήφθησαν πάνω από 5.000 βιοψίες ενδομητρίου, διαπίστωσε ότι υπήρχε αυξημένο αριθμός κυττάρων ΝΚ στο 30% περίπου των γυναικών που είχαν υποστεί επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Επίσης, η μελέτη αποφάνθηκε ότι οι φλεγμονές του ενδομητρίου επηρεάζουν το περιβάλλον εμφύτευσης. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αν και ο ορισμός της χρόνιας ενδομητρίτιδας δεν είναι αρκετά σαφής, η παρουσία των πλασματοκυττάρων ως κυττάρων φλεγμονής διαπιστώθηκε στο 10-15% των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Τι είναι όμως αυτή η νέα ελπιδοφόρα εξέταση που μπορεί να δώσει λύσει σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλη μερίδα γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας;

Όπως λέει ο Δρ. Ζερβομανωλάκης, πρόκειται για μία ειδική συσκευή λήψης υλικού από τη γυναίκα, χωρίς νάρκωση, το οποίο υλικό στη συνέχεια στέλνεται άμεσα σε εξειδικευμένο εργαστήριο του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Εκεί ελέγχουν την περίπτωση των αυξημένων κυττάρων ΝΚ, και αν συμβαίνει αυτό, τότε προτείνεται η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κορτιζόνη, η οποία προκαλεί σημαντική ελάττωση των κυττάρων αυτών και ευνοεί την ανταπόκριση της μήτρας στην εμφύτευση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν διαπιστωθούν αυξημένα ποσοστά πλασματοκυττάρων ή γενικότερα φλεγμονή του ενδομητρίου, τότε είναι απαραίτητη η θεραπεία με αντιβιοτικά για περίπου 2-3 εβδομάδες.

Η δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης αυτής και στην Ελλάδα, είναι σημαντικό γεγονός για όλες τις γυναίκες με ιστορικό αποβολών. Η λήψη του υλικού γίνεται εδώ και στη συνέχεια το υλικό αποστέλλεται στο εργαστήριο στη Γερμανία, από όπου σε 10 περίπου ημέρες έρχεται η απάντηση έτσι ώστε η γυναίκα να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία.

keywords , , , , , ,