Μπορεί να είναι ο φόβος και ο τρόμος μας όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς μας, η υψηλή χοληστερίνη, όμως, δεν σταματά εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τα πόδια μας κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια.
Ίσως έχετε ακουστά την περιφερική αρτηριακή νόσο, που πρόκειται ουσιαστικά για τη μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία κάτω από την καρδιά, κάτι που οδηγεί στην ελλιπή μεταφορά οξυγόνου και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στα κάτω άκρα. Η κύρια αιτία της νόσου είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, η οποία αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό.
Τα κακά νέα είναι ότι στη χώρα μας το ποσοστό πασχόντων είναι υψηλό και ότι η ασθένεια αυτή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιακών παθήσεων, ενώ συνήθως 5 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου, το 20% των ατόμων παθαίνει ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα.
Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα κι αυτά είναι ότι υπάρχουν σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τη νόσο και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.
Πόνος στα κάτω άκρα
Η ενόχληση και ο πόνος στα πόδια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου. Λόγω της στένωσης των αρτηριών που έχει προκληθεί, δεν μπορεί να μεταφερθεί αρκετό αίμα στα πόδια, τόσο ώστε να υποστηρίξει την προσπάθειά μας να περπατήσουμε. Μερικοί αναφέρουν ότι αισθάνονται τα πόδια τους βαριά ή κουρασμένα, ενώ άλλοι ότι νιώθουν κάψιμο και πόνο, ο οποίος μπορεί να αφορά οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, από τις γάμπες μέχρι τους μηρούς και τους γλουτούς, ενώ μπορεί να επηρεάζει το ένα ή και τα δύο πόδια. Ακόμη, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν καλύπτουμε συγκεκριμένες αποστάσεις (π.χ. μετά από 2 τετράγωνα περπάτημα), να ανακουφίζεται όταν ξεκουραζόμαστε κι έπειτα να ξαναπονάμε όταν διανύουμε την ίδια απόσταση.
Νυχτερινές κράμπες
Όσοι πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο ενδέχεται να αισθάνονται κράμπες ή σπασμούς συνήθως στις φτέρνες, τα δάχτυλα ή το μπροστινό μέρος του πέλματος. Τις περισσότερες φορές, όμως, ο πόνος περνάει όταν καθίσουμε σε μια καρέκλα ή αφήσουμε το πόδι μας να “κρέμεται» εκτός κρεβατιού, λόγω της βαρύτητας που βοηθά τη ροή του αίματος να φτάσει στα πόδια, όπως αναφέρει ο Ντάρεν Σνάιντερ, MD, Διευθυντής του Κέντρου Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Αλλαγές στο δέρμα και τα νύχια των ποδιών
Λόγω του ότι δεν είναι φυσιολογική η ροή του αίματος στα πόδια κι έτσι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι οι τρίχες των ποδιών σας είναι λιγότερες από πριν ή ότι αν τις ξυρίσετε αργούν να ξαναμεγαλώσουν. Το δέρμα των ποδιών μπορεί να γίνει πιο σφιχτό και γυαλιστερό και τα νύχια των ποδιών να μεγαλώνουν πιο αργά και να είναι πιο παχιά. Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει ο Δρ. Σνάιντερ, όλα τα παραπάνω συνήθως συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
Ένα από τα πρώτα σημάδια που ψάχνουν οι γιατροί για να εντοπίσουν συμπτώματα της νόσου είναι η αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας στην περιοχή των ποδιών. Όταν για παράδειγμα κάποιος που πάσχει από τη νόσο σηκώσει το πόδι του ψηλά, τότε αυτό θα ασπρίσει λόγω της μειωμένης ροής αίματος, ενώ αν το αφήσει να “κρέμεται» στο πλάι του κρεβατιού τότε αυτό θα γίνει κόκκινο ή μοβ, καθώς το σώμα έχει διευρύνει τον όγκο των αιμοφόρων αγγείων έτσι ώστε να αυξήσει τη ροή του αίματος. Σε μερικούς πάσχοντες, συμβαίνει τα πόδια ή τα δάχτυλα να είναι κιτρινωπά ή μελανά όταν κάθονται, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας αίματος.
Παγωμένα πόδια
Αν και δεν αποτελεί το πιο έγκυρο σύμπτωμα, παρ’ όλ’ αυτά συμβαίνει τα συνεχώς κρύα πόδια να αποτελούν ένα δείκτη της νόσου – αν και είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συμβαίνει συνήθως σε προχωρημένες ηλικίες. Αν, όμως, αισθάνεστε το ένα σας πόδι κρύο, ενώ το άλλο όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας άμεσα.
Πληγές που δεν κλείνουν
Όσοι βρίσκονται σε πιο προχωρημένη μορφή της νόσου, έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν πληγές στα πόδια, γνωστές και ως ισχαιμικά έλκη, οι οποίες δεν θεραπεύονται εύκολα και χρειάζονται άμεσα την αγωγή του γιατρού. Τα έλκη αυτά μπορεί να είναι χρώματος καφέ ή μαύρου και συχνά είναι επίπονα – σε αντίθεση με τα διαβητικά έλκη των κάτω άκρων που λόγω καταστροφής των νεύρων από τον διαβήτη, δεν προκαλούν πόνο.
Στυτικές δυσλειτουργίες
Δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, όπως επιβεβαιώνει και ο Δρ. Σνάιντερ, αλλά είναι πιθανό να προκληθεί σε κάποιον που πάσχει από περιφερική αρτηριακή νόσο, λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στις εσωτερικές λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στύση.
Μούδιασμα ή αδυναμία
Αν αισθάνεστε συχνά τα πόδια σας μουδιασμένα και αδύναμα όταν ξεκουράζεστε, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ένα σύμπτωμα της νόσου. Είναι σημαντικό, όμως, να παρατηρήσετε αν τα παραπάνω σας συμβαίνουν όταν ξεκουράζεστε κι όχι μόνο όταν περπατάτε ή ασκείστε, γιατί τότε αυξάνεται η σοβαρότητα της νόσου.
Ατροφία στους μύες της γάμπας
Όσοι βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ατροφία ή μείωση στο μέγεθος του μυ της γάμπας. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η μη επαρκής ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στον αριθμό και το μέγεθος των μυϊκών ινών. Όσοι μάλιστα πάσχουν από σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο, μπορεί να χάσουν περισσότερο από το μισό των μυϊκών τους ινών στην προσβεβλημένη περιοχή, ενώ οι μυϊκές ίνες που παραμένουν, ατροφούν και συρρικνώνονται
Καταστροφή των ιστών
Περίπου το 80% των πασχόντων αναπτύσσουν σχετικά ήπια συμπτώματα που δεν προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, όπως εξηγεί ο ειδικός. Υπάρχει, όμως, μια μικρή ομάδα ανθρώπων που τα συμπτώματά τους είναι αρκετά σοβαρά, όπως στην περίπτωση της καταστροφής των ιστών και τη δημιουργία ακόμη και γάγγραινας. Η περιφεριακή αρτηριακή νόσος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον ακρωτηριασμό, τέτοιες ακραίες καταστάσεις, όμως, μπορούν να αποφευχθούν όταν βελτιώσουμε τη διατροφή μας, σταματήσουμε το κάπνισμα, πάρουμε τα κατάλληλα φάρμακα και αν χρειαστεί προχωρήσουμε σε μπάι-πας ή αγγειοπλαστική για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος στο πόδι.
Δεν υπάρχουν συμπτώματα
Δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανίσετε κάτι από τα παραπάνω αν πάσχετε από τη νόσο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να προχωράτε στις απαραίτητες εξετάσεις, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όσοι είναι καπνιστές, άνω των 50, πάσχουν από διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού).
clickatlife.gr , newsitamea.gr
Via: Πηγή