Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που νιώθουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με όσους τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο
Περισσότερα και πιο υγιή χρόνια φαίνεται πως ζουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν Βρετανοί ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν δεδομένα από 9.800 εθελοντές που συμμετείχαν στην Αγγλική Μελέτη για τη Γήρανση. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν για την περίοδο 2002-2013 και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 64 χρόνια.
Οι γυναίκες που βρίσκονταν στα 50 τους και ανέφεραν ότι απολάμβαναν τις ζωές τους είχαν προσδόκιμο ζωής 37 ετών, δηλαδή αυξημένο συγκριτικά με τα 31 χρόνια εκείνων που ένιωθαν μελαγχολικές και θλιμμένες για τις ζωές τους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους άνδρες οι οποίοι είχαν προσδόκιμο ζωής 33 χρόνια ακόμη συγκριτικά με τα 27 χρόνια που είχαν οι λιγότερο χαρούμενοι άνδρες.
Οι χαρούμενοι άνδρες και γυναίκες έτειναν επίσης να γερνάνε πιο κομψά και να απολαμβάνουν περισσότερα χρόνια χωρίς κάποια αναπηρία ή χρόνια νόσο. Η νέα μελέτη είναι “μία από εκείνες που σημειώνουν την ίδια γενική κατεύθυνση, πως οι άνθρωποι που είναι πιο χαρούμενοι πιο αισιόδοξοι και έχουν υψηλότερο βαθμό ευτυχίας στη ζωή τους, έτειναν να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο».
Οι ερευνητές ακολούθως εξέτασαν πως η αίσθηση ευεξίας που είχαν οι συμμετέχοντες για τους εαυτούς τους συμφωνούσε με την πραγματική τους υγεία. Οι άνθρωποι με πιο θετική στάση ζωής όχι μόνο ζούσαν περισσότερα χρόνια αλλά έτειναν να απολαμβάνουν και καλύτερη υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της υγείας και η έρευνα δεν αποδεικνύει αίτιο και αποτέλεσμα.
“Είναι πιθανό οι άνθρωποι που είναι πιο χαρούμενοι να τείνουν να ζουν και πιο υγιεινά. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν κάτι για το οποίο ζουν. Τους αρέσουν οι ζωές τους και τείνουν να προσέχουν τους εαυτούς τους περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι», δήλωσε σχολιάζοντας την έρευνα ο Δρ. James Maddux καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason.
Οι γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ενήλικες να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους και τις μεθόδους που εφαρμόζουν για να ανταποκρίνονται στο στρες.
Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η αλλαγή της στάσης ζωής θα επιμηκύνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής σας. Ο Δρ. Maddux σημείωσε πως τα γονίδια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο αν είστε χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος ή μελαγχολικός και θλιμμένος.