Το νέο φάρμακο για τις ημικρανίες ονομάζεται erenumab (ερενουμάμπη) και έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής επιτυχές σε άτομα που είχαν αποτύχει ακόμα και σε τέσσερις προηγούμενες προληπτικές θεραπείες.
Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο δρ. Uwe Reuter, ο οποίος εργάζεται στο The Charité – University Medicine, στο Βερολίνο της Γερμανίας.
Η ημικρανία είναι μια επώδυνη νευρολογική κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία. Ένα επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες και συχνά συνοδεύεται από άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως εμετό, ζάλη, μούδιασμα σε χέρια και πόδια, αλλά και προβλήματα όρασης.
Για όσους υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες, τα ευρήματα της νέας έρευνας, που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο 70ό Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα γίνει στο Λος Άντζελες, μπορεί να φέρουν κάποια αναγκαία ανακούφιση.
Το φάρμακο erenumab εξετάστηκε σε άτομα με ιδιαίτερα επώδυνες ημικρανίες, που ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες. Η ερενουμάμπη αποδείχτηκε ότι μείωσε τις επιθέσεις ημικρανίας κατά 50% για το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην μελέτη.
Η ερενουμάμπη συγκριτικά με προηγούμενες θεραπείες
Ο δρ. Reuter και η ομάδα του εξέτασαν τις περιπτώσεις 246 ατόμων με περιοδικές ημικρανίες, που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες θεραπείες. Συγκεκριμένα, το 39% των συμμετεχόντων είχε δοκιμάσει δύο άλλα φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα, το 38% είχε ανεπιτυχώς δοκιμάσει τρία φάρμακα και το 23% είχε δοκιμάσει ακόμα και τέσσερα άλλα φάρμακα χωρίς επιτυχία.
Οι συμμετέχοντες -που είχαν εννέα ημικρανίες το μήνα, κατά μέσο όρο, στην αρχή της μελέτης- χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έκανε ενέσεις 140 mg με ερενουμάμπη, ενώ η δεύτερη έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.
Η ερενουμάμπη μειώνει στο μισό τις ημικρανίες
Τρεις μήνες μετά την θεραπεία με ερενουμάμπη, το 30% των ασθενών με ημικρανίες στην πρώτη ομάδα είδε μείωση στον μηνιαίο αριθμό κρίσεων ημικρανίας κατά 50%, ενώ μόνο το 14% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν μειώσει τις κρίσεις αυτές κατά το ήμισυ.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έλαβαν τη θεραπεία με ερενουμάμπη είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να μειώσουν τις ημικρανίες τους κατά το ήμισυ. Είναι, εξίσου, σημαντικό, ότι το νέο φάρμακο δεν παρουσίασε παρενέργειες.
Ο δρ. Reuter σχολιάζει τα ευρήματα της μελέτης, λέγοντας: “Οι άνθρωποι που συμπεριλάβαμε στην μελέτη μας θεωρήθηκαν πιο δύσκολες περιπτώσει για θεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι και τέσσερις άλλες προληπτικές θεραπείες δεν είχαν δουλέψει γι’ αυτούς”.
“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η ερενουμάμπη μείωσε κατά μέσο όρο τον αριθμό των μηνιαίων πονοκεφάλων από ημικρανίες κατά περισσότερο από 50% για σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην μελέτη” – δρ. Uwe Reuter
Το φάρμακο λειτουργεί παρεμποδίζοντας τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, το erenumab αναστέλλει έναν υποδοχέα για ένα πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων πόνου ημικρανίας.
Επειδή το erenumab καταλαμβάνει τον ίδιο τον υποδοχέα, το εν λόγω πεπτίδιο δεν βρίσκει πουθενά ελεύθερο υποδοχέα, για να συνδεθεί.
https://www.medicalnewstoday.com
Via: Πηγή