Υγεία

Νόμπελ Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες για το βιολογικό ρολόι

Featured Image for Νόμπελ Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες για το βιολογικό ρολόι
Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι βρήκαν τα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι και έφεραν στο προσκήνιο την σημασία του επαρκούς ύπνου, μοιράζονται το εφετινό Νόμπελ Ιατρικής.

Οι δρες Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young κέρδισαν το ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων βραβείο για την έρευνά τους στους γενετικούς μηχανισμούς που διέπουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως λέγεται επιστημονικά το βιολογικό ρολόι.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί προσαρμόζουν τις λειτουργίες του σώματος στις διάφορες φάσεις της ημέρας, επηρεάζοντας τον ύπνο, την συμπεριφορά, τα επίπεδα των ορμονών, την σωματική θερμοκρασία και τον μεταβολισμό μας.

Όπως ανακοίνωσε η 50μελής επιτροπή των επιστημόνων που απονέμουν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, οι τρεις επιστήμονες επελέγησαν επειδή “κατόρθωσαν να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του βιολογικού ρολογιού και να αποκαλύψουν τις βαθύτερες λειτουργίες του».

Η δυσλειτουργία των κιρκάδιων ρυθμών σχετίζεται με τις διαταραχές ύπνου, καθώς και με την κατάθλιψη, την διπολική διαταραχή, τις νοητικές λειτουργίες, τη δημιουργία αναμνήσεων και μερικές νευρολογικές παθήσεις, πρόσθεσε η επιτροπή.

Διαφήμιση

Η έρευνα για την οποία βραβεύθηκαν οι τρεις επιστήμονες άρχισε το 1984, όταν οι δρες Rosbash και Hall που εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη, σε συνεργασία με τον δρα Young απομόνωσαν σε “μυγάκια» των φρούτων (δροσόφιλες) το πρώτο “γονίδιο του χρόνου».

Όπως διαπίστωσαν, η πρωτεΐνη που κωδικοποιεί αυτό το γονίδιο συσσωρεύεται στη διάρκεια της νύκτας και αποδομείται στη διάρκεια της ημέρας.

Μία δεκαετία αργότερα, ο δρ Young, από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, ανακάλυψε ένα ακόμα γονίδιο του χρόνου.

Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νομπέλ, οι ανακαλύψεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την έρευνα του ύπνου και του αντίκτυπου που έχει στην υγεία, ενώ έθεσαν τις βάσεις για να καταλάβουν οι επιστήμονες πως προσαρμόζονται οι άνθρωποι σε συνθήκες που απαιτούν διαφορετικά ωράρια από τα συνήθη, όπως κατά την εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες ή κατά τα αεροπορικά ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Οδήγησαν επίσης στην πραγματοποίηση πολλών μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η χρόνια “παραφωνία» ανάμεσα στον τρόπο ζωής και στους βιολογικούς ρυθμούς που υπαγορεύει το εσωτερικό μας “χρονόμετρο» ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και εκφυλιστικών νευρολογικών παθήσεων.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, γονίδια, επιστήμονες, εργασία, καρκίνου, υγεία