Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα την ημέρα προστατεύουν το μυαλό

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα την ημέρα προστατεύουν το μυαλό

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι 8.900 βήματα ημερησίως είναι απαραίτητα για να προστατευθούμε από την απώλεια των νοητικών λειτουργιών και εγκεφαλικού ιστού που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ ίσως μπορεί να αποτραπεί με λίγο περπάτημα την ημέρα. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι 8.900 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για να προστατευθούμε από την απώλεια των νοητικών λειτουργιών και εγκεφαλικού ιστού που την χαρακτηρίζουν.

Η μελέτη υποδηλώνει ακόμα ότι η καταπολέμηση ορισμένων αγγειακών παραγόντων κινδύνου μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ.:

Το κάπνισμα

Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα

Η παχυσαρκία

Η υπέρταση

Ο διαβήτης

Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαφήμιση

Το ίδιο και η συστηματική φυσική δραστηριότητα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Η μελέτη μας αποκάλυψε οφέλη ακόμα και με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας», δήλωσε η ερευνήτρια Dr Reisa A. Sperling, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. “Τα οφέλη αυτά ήταν σημαντικότερα με 8.900 βήματα την ημέρα, τα οποία είναι εφικτά για τους περισσότερους ανθρώπους».

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τις ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν πως μπορεί η φυσική δραστηριότητα να επηρεάσει τη νευροεκφύλιση στους ηλικιωμένους. Έτσι, επιστράτευσαν 182 εθελοντές, μέσης ηλικίας 73,4 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ήσαν υγιείς. Όλοι τους όμως διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, διότι είχαν αυξημένα επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Το β-αμυλοειδές είναι μία πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε αξιολόγηση των νοητικών δεξιοτήτων τους. Κάθε τρία χρόνια εξ άλλου υποβάλλονταν και σε μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου τους.

Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί επτά χρόνια. Στο μεσοδιάστημα τους ζήτησαν να φορέσουν ποδόμετρο (ή βηματομετρητή) επί 7 ημέρες τις ώρες που ήσαν ξύπνιοι. Με τη συσκευή αυτή καταγράφονται τα βήματα που κάνει ένα άτομο κάθε ημέρα.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα συσχετίσθηκε με μειωμένο βαθμό νοητικής έκπτωσης. Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν πως 8.900 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ. Η νόσος αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας παγκοσμίως.

Για να είναι βέβαιοι για τα ευρήματά τους, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, σε όσους εθελοντές βελτιώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, υπήρξε μειωμένη νοητική εκφύλιση και απώλεια φαιάς ουσίας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πιθανώς υπάρχουν τρόποι να τροποποιήσουμε τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών μας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Jasmeer P. Chhatwal, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Χάρβαρντ. “Και αυτό ισχύει ακόμα και για άτομα που ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν βλάβες στον εγκέφαλο».

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλτσχάιμερ, αντιμετώπιση, επιστήμονες, ερευνητές, κάπνισμα, οφέλη, παχυσαρκία, χοληστερόλη
Διαφήμιση