Υγεία

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ – Τι δείχνει νέα έρευνα

Featured Image for Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ – Τι δείχνει νέα έρευνα

Ο ύπνος δεν μας βοηθά μόνο να νιώθουμε ξεκούραστοι, να έχουμε καλύτερη διάθεση και να αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά μας αλλά “δουλεύει» πιο βαθιά για να προστατεύσει τον εγκέφαλό μας.

Ο ύπνος, αυτή η καθημερινή συνήθεια και βιολογική ανάγκη που τόσοι από εμάς υποτιμούν και βάζουν χαμηλά στις προτεραιότητές τους προκειμένου να προλάβουν να εκπληρώσουν τον τεράστιο όγκο των εργασιακών, επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεών τους, αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, ο κακός ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, της συνηθέστερης αιτίας της άνοιας.

bigstock 181627090

Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 101 άτομα με μέση ηλικία τα 63 έτη, που δεν παρουσίαζαν γνωστικά ελλείμματα. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν αναλυτικά τις συνήθειες του ύπνου τους με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού τους προκειμένου οι ερευνητές να αναζητήσουν σε αυτό βιολογικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ, όπως οι πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ και το γονίδιο ApoE που συνδέεται με τη νευροεκφυλιστική νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση του ύπνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που είχε κάποιος να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, η κακή ποιότητα ύπνου, οι διαταραχές του ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να σχετίζονται με την ύπαρξη βιολογικών δεικτών Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν πλήρως τη σχέση ύπνου και Αλτσχάιμερ, ωστόσο παρόμοιες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι ο ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών όπως το βήτα αμυλοειδές. Έτσι, θεωρείται πιθανό ο κακός ύπνος να επεμβαίνει σε αυτή τη σωτήρια διεργασία και στους ανθρώπους.

“Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα ύπνου καταδικασμένοι να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ» διευκρινίζει η Μπάρμπαρα Μπέντλιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και μία εκ των συντακτών της μελέτης, ωστόσο η σύνδεση κακού ύπνου και Αλτσχάιμερ είναι εμφανής σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλτσχάιμερ, ερευνητές, υγεία