Υγεία

Οι άνδρες κινδυνεύουν από τον καρκίνο του προστάτη γιατί φοβούνται να εξεταστούν

Featured Image for Οι άνδρες κινδυνεύουν από τον καρκίνο του προστάτη γιατί φοβούνται να εξεταστούν

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychosocial Oncology και η οποία διεξήχθη σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ηλικίας 57-83 ετών, έδειξε ότι πολλοί άνδρες φοβούνται ή ντρέπονται να επισκεφθούν γιατρό για να εξεταστούν για τον προστάτη τους.Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνδρες νιώθουν ότι οι ιατρικές εξετάσεις και οι συζητήσεις για τα “προσωπικά» τους προβλήματα παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή και θίγουν τον ανδρισμό τους.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bath, ανέλυσαν συνεντεύξεις των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι δεν επιθυμούσαν να εξεταστούν ή ντρέπονταν να μιλήσουν στους ειδικούς για σeξουαλικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.Συγκεκριμένα, η αρνητική στάση των συμμετεχόντων να επισκεφθούν ένα ειδικό σχετιζόταν με:

  • τον “επαπειλούμενο» ανδρισμό τους,

    Διαφήμιση
  • το φόβο της ασθένειας,

  • τις ιατρικές και θεραπευτικές διαδικασίες,

  • την αμηχανία για τις εξετάσεις,

  • την επικοινωνία με τους ειδικούς και την αποκάλυψη συμπτωμάτων που πιθανώς σχετίζονται με τη σeξουαλική τους ζωή.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να βλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου ως δευτερεύοντα και ασήμαντα.Ωστόσο, αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πρόγνωση καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν 98% πιθανότητες να επιβιώσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% για τις περιπτώσεις που λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένη νόσο.Ο φόβος αυτός αφορά σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους Έλληνες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στη χώρα μας αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη ενός άνδρα στο γιατρό.Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Νίκος Μερτζιώτης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών η παιδεία μας στα θέματα πρόληψης είναι σε πολύ κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά ότι ο καρκίνος είναι μία πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα οι ασθενείς και το περιβάλλον τους δεν δέχονται καν να ακούσουν τη λέξη, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κατακρίνουν τους γιατρούς που την χρησιμοποίησαν για να ανακοινώσουν τη διάγνωση.Ειδικότερα οι άνδρες, αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρό, αφενός γιατί φοβούνται τη διάγνωση, τις ιατρικές διαδικασίες και τις επιπτώσεις της θεραπείας στη σeξουαλική τους ζωή, αφετέρου γιατί το κοινωνικό πρότυπο τους “επιβάλλει» να είναι ισχυροί, να μην ζητούν βοήθεια και να μην δείχνουν αδυναμία.Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτηΜια πολλά υποσχόμενη θεραπεία είναι η εστιακή θεραπεία, η οποία στοχεύει στην καταστροφή των όγκων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Ουσιαστικά αφορά σε μια ποικιλία μη επεμβατικών τεχνικών που εκτελούνται χωρίς ανάγκη νοσηλείας και γενικής αναισθησίας.Η εστιακή θεραπεία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται σε γνωστά κέντρα στην Αμερική και σε πολύ λίγα κέντρα της Ευρώπης καθώς και στη χώρα μας. Μάλιστα, ο Δρ. Μερτζιώτης παρουσίασε τα πολύ καλά αποτελέσματα της μεθόδου στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που έγινε στην Ολλανδία.Η εστιακή θεραπεία είναι μια νέα μέθοδος απεικόνισης που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Γίνεται με τη λήψη μιας τρισδιάστατης εικόνας του προστάτη αλλά και του όγκου και τοποθέτηση των εικόνων στον υπέρηχο που εκτελείται παράλληλα. Ένας αισθητήρας καθοδηγεί τον ειδικό, απευθείας στη βλάβη για τη λήψη βιοψίας, με απόλυτη ακρίβεια, μόνο από την ύποπτη εστία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνων σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο. Μόλις η βλάβη με ιστολογική αποδειχθεί ότι είναι καρκινική τότε με εξαιρετική ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) διαμέσου του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη.

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: άνδρες, Γαλλία, Ελλάδα, Έλληνες, επιστήμονες, ερευνητές, θεραπεία, καρκίνου, περιβάλλον, συμπτωμάτων, χώρα μας