Η κουρκουμίνη υπάρχει στο μπαχαρικό κουρκούμη (κοινώς κάρυ) και έχει ήδη σχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον, ενώ είναι ωφέλιμη στη θεραπεία των πασχόντων από εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.
Ερευνητές από την Ιρλανδία και την Πολωνία διαπίστωσαν σε πρόσφατη μελέτη ότι η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η μελέτη που έγινε στα πειραματόζωα έδειξε ότι ο κουρκουμάς πιθανότατα έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση των καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δράση της κουρκουμίνης ξεκίνησε 24 ώρες μετά την έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε αυτή και είχε ως αποτέλεσμα το “θάνατο» των καρκινικών κυττάρων που εμφανίζονται στο λαιμό.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ο τρόπος που “πέθαναν» τα καρκινικά κύτταρα δεν ήταν με απόπτωση όπως γίνεται συνήθως, αλλά μέσω ενός νέου μηχανισμού.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτή που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας και η οποία ανέλυσε το ρόλο της κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε καθαρά ότι η κουρκουμίνη εξουδετερώνει τον ρόλο της νικοτίνης στον οργανισμό. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η νικοτίνη δεν θεωρείται καρκινογόνος ουσία η ίδια, αλλά ενεργοποιεί κάποιες βιοχημικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκίνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παράγοντας νικοτίνη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κάποια καρκινικά κύτταρα “απενεργοποιήθηκε» εντελώς από τη δράση της κουρκουμίνης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη χρήση του κουρκουμά στη δημιουργία πιθανών νέων φαρμάκων.
Via: Πηγή