Νιώθετε κουρασμένες, χωρίς ενέργεια και υποφέρετε από μυϊκούς πόνους;
Οι περισσότερες γυναίκες διαμαρτύρονται συχνά γι’ αυτά τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τις αιτίες.
Πριν φοβηθείτε ότι πρόκειται για κάποια ασθένεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να είναι κάτι πολύ απλό, όπως καθημερινές συνήθειες που κρύβουν ανθυγιεινές παγίδες.
Η Δρ Sarah Brewer, ιατρός διατροφολόγος, προειδοποιεί για τις υγιεινές συνήθειες που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, εξαντλώντας τα αποθέματά του σε βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα.
Τσάι και καφές
Οι ενώσεις που περιέχουν, όπως οι τανίνες στο τσάι και το χλωρογενικό οξύ στον καφέ, δεσμεύουν πολλά μέταλλα που βρίσκονται στις τροφές και τα συμπληρώματα, μειώνοντας την απορρόφησή τους.
Για παράδειγμα, ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 80% αν καταναλωθεί εντός μιας ώρας μετά το γεύμα.
Αυτά τα ροφήματα μειώνουν επίσης την απορρόφηση άλλων μετάλλων όπως είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
Τα καυτά φαγητά και ποτά καταστρέφουν επίσης τα βακτήρια που υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής ή ποτά.
Τι να κάνετε
Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να πίνετε νερό με τα γεύματα, καθώς και όταν παίρνετε συμπληρώματα ή φάρμακα, εκτός και αν ο γιατρός σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες.
Αφήστε με μεσολαβήσει μία ώρα πριν και μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών ή προβιοτικών για να πιείτε ή να φάτε κάτι ζεστό, αν δεν θέλετε να εξοντώσετε τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε αυτά.
Φυτικές ίνες
Οι ενώσεις που υπάρχουν σε τροφές ολικής αλέσεως, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.α. δεσμεύουν στο έντερο τα μέταλλα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται απορρόφησή τους. Αυτό μπορεί να μειώσει τη πρόσληψη μη-αιμικού σιδήρου, ο οποίος βρίσκεται στα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φασόλια και τα όσπρια. Μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση ψευδάργυρου, ασβεστίου και μαγγανίου.
Τι να κάνετε
Εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, π.χ. από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο και καρπούς με κέλυφος.
Η βιταμίνη C (π.χ. από χυμό πορτοκαλιού) μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.
Αντισυλληπτικά
Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά σύμφωνα με πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα αντισυλληπτικά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, βιταμινών Β2, Β6, Β12, C και Ε, αλλά και του μαγνησίου, του σεληνίου και του ψευδαργύρου. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.
Τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες που περιέχουν τα αντισυλληπτικά επιδρούν στα νεφρά και στον τρόπο που ρυθμίζουν το αλάτι και τα επίπεδα των υγρών του σώματος.
Προκαλούν επίσης κατακράτηση που μπορεί να αραιώσει τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι το χάπι μειώνει την απορρόφηση βιταμινών όπως το φολικό οξύ και αυξάνει την αποβολή του μέσω των νεφρών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανεπάρκεια, ειδικά φολικού οξέος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμβρυϊκών ανωμαλιών.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β2 συνδέονται τέλος με τους πονοκεφάλους που έχουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά.
Πηγή: MailOnline
Via: Πηγή