Συνήθως, αφού στύψουμε το λεμόνι, το πετάμε στα σκουπίδια ή στον κάδο κομποστοποίησης. Αυτή, αποδεικνύεται μια λάθος τακτική, γιατί χάνουμε τα οφέλη που έχει η φλούδα του για την υγεία μας. Ένας έξυπνος τρόπος να τη χρησιμοποιήσουμε είναι να την αποξηράνουμε και να την κάνουμε σκόνη
Πως ωφελεί η φλούδα του λεμονιού την υγεία μας
Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. οι φλούδες των εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία καταστέλλουν αποτελεσματικά τον σχηματισμό όγκων στο παχύ έντερο. Η φλούδα λεμονιού είναι πλούσια σε διοσμίνη και εσπεριδίνη, οι οποίες έχουν παρόμοιες ιδιότητες.
Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Οι μελέτες δείχνουν πως ό,τι περιέχει φλούδες λεμονιού, είναι αποτελεσματικά στην αναστολή και στην συρρίκνωση του μεγέθους των όγκων του προστάτη, ενώ επίσης αποτρέπει τη μετάσταση. Ακόμα, επάγει την απόπτωση, δηλαδή την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει λιμονένιο, μια ουσία που μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου του δέρματος.
Βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Η φλούδα του λεμονιού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επίσης, καταστέλλει τη συσσώρευση λίπους και αποτρέπει την υπερλιπιδαιμία, δηλαδή την υπερβολική ποσότητα λίπους στο ήπαρ.
Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του σώματος αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στη δράση της ινσουλίνης. Η φλούδα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση αυτής της κατάστασης με την καταστολή της συσσώρευσης λίπους γύρω από την κοιλιά.
Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η λεμονόφλουδα είναι πλούσια σε γλυκοζίτες φλαβονοειδών, όπως νερανζίνες και εσπεριδίνη, οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπεργλυκαιμίας ελέγχοντας το σάκχαρο του αίματος αποτελεσματικά
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και ως εκ τούτου, εμποδίζει τη ζημιά που προκαλείται από αυτές στα τοιχώματα των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων, προλαμβάνοντας εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιακές παθήσεις.
Πώς να αποξηράνετε τις φλούδες του λεμονιού
Πλύντε καλά την επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε μόνο λεμόνια που είναι βιολογικά και δεν έχουν ψεκαστεί. Ξεφλουδίστε τα με αποφλοιωτή λαχανικών προσπαθώντας να αφαιρέσετε μόνο τη φλούδα και όχι την πικρή λευκή ψίχα.
Τοποθετήστε τις φλούδες σε ένα χώρο που το βλέπει ο ήλιος και αφήστε τες εκεί για μια μέρα. Θα ξέρετε πως είναι εντελώς στεγνές όταν κοκαλώσουν και δεν λυγίζουν.
Βάλτε τις φλούδες σε ένα γουδί και χτυπήστε τες με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Εναλλακτικά κάντε τη διαδικασία στο μπλέντερ.
Φυλάξτε τη σκόνη στο ψυγείο, όπου θα κρατήσει για ένα χρόνο.
Συνταγή περιποίησης σώματος με σκόνη από αποξηραμένες φλούδες λεμονιού
Θα χρειαστείτε:.
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1-2 κουταλιές σούπας φλούδα λεμονιού σκόνη
λάδι ελιάς (αρκετό για να κάνετε την αλοιφή)
Αλείψτε το σώμα σας στο ντους με μια κουταλιά από το μείγμα κάνοντας μασάζ σε όλο το δέρμα σας και ξεπλύνετε. Να είστε προσεκτικοί γιατί τα πλακάκια θα γλιστράνε.
Φυλάξτε τη σε ένα βάζο με μεγάλο στόμιο στο ψυγείο.
Καθαριστικό με αποξηραμένες φλούδες λεμονιού
Φτιάξτε ένα απαλό καθαριστικό για την κουζίνα:
Αναμείξτε
1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
2 κουταλιές φλούδα λεμονιού σε σκόνη
¼ φλιτζάνι άοσμο υγρό σαπούνι από ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου
Νερό (αν χρειαστεί) για να έχει η αλοιφή τη σωστή υφή
Φυλάξτε το σε ένα πλαστικό μπουκάλι από υγρό πιάτων. Χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε το ντους σας, τους νεροχύτες, κλπ…
Αρωματίστε τα χαλιά σας
Αναμείξτε σόδα με σκόνη από αποξηραμένες φλούδες λεμονιού σε ένα σέικερ ή σε ένα γυάλινο βάζο. Σκορπίστε το πάνω στο χαλί και αφήστε το να καθίσει για 15-20 λεπτά. Στη τινάξτε το χαλί.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.