Υγεία

Όταν θες να πεις τόσα πολλά άλλα ξέρεις ότι είναι καλύτερο να μην πεις τίποτα

Featured Image for Όταν θες να πεις τόσα πολλά άλλα ξέρεις ότι είναι καλύτερο να μην πεις τίποτα

Μια κινεζική παροιμία λέει “Μην ανοίξεις το στόμα σου αν δεν είσαι σίγουρος πως αυτό που πρόκειται να πεις θα ταράξει την σιωπή.»

Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας, το να ξέρουμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να λήξουμε μια συζήτηση κι όμως συνεχίζουμε και δεν καταλήγει καλά. Θέλουμε να πούμε τόσα πολλά πράγματα χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες, χωρίς να γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές είναι καλύτερο το να μείνουμε ήσυχοι.

Αν αληθινά συνειδητοποιήσουμε πως όταν μιλάμε, όταν κρίνουμε και όταν λέμε την γνώμη μας αποκαλύπτουμε τα βαθύτερα κομμάτια της προσωπικότητας μας και κρίνουμε τον εαυτό μας τότε δεν θα επιτρέπαμε στην γλωσσά μας να τρέχει.

“Χρειάζονται 2 χρόνια για να μάθουμε να μιλάμε και μια ζωή για να μάθουμε να μένουμε ήσυχοι.» -Ernest Hemmingway

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Ανάμεσα στους φίλους, στην οικογένεια και στους ανθρώπους που αγαπάμε συχνά δεν είμαστε τόσο προσεκτικοί στο πώς μιλάμε και αφήνουμε ελεύθερα τους να ξέρουν τι σκεφτόμαστε. Ακόμα και αν ακούγεται άξεστο να το πούμε μπορούμε να εφαρμόσουμε την παρακάτω φράση σε αυτές τις καταστάσεις: όπου υπάρχει η αλήθεια υπάρχει και η αποστροφή.

Τα λόγια που λέμε στους ανθρώπους κοντά μας είναι κάποιες φορές πιο κοφτερά και από μαχαίρι, δημιουργούν τοίχους οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθούν και πληγώνουν τους ανθρώπους τους οποίους αληθινά αγαπάμε και σεβόμαστε.

Παρόλο που κάποιες φορές έχουμε την παρόρμηση να μιλήσουμε, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τα λόγια μας και να αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουμε να πούμε στο άλλο άτομο. Θα πρέπει πάντα να αξιολογούμε τις συνέπειες των απόψεών μας και πάντα να στρεφόμαστε με ευγένεια.

Οι πληγές της γλώσσας είναι βαθύτερες και είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν από αυτές ενός σπαθιού.» – Αραβική παροιμία

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

Το θέμα δεν είναι πάντα το να μένουμε σιωπηλοί και να κρύβουμε αυτά που σκεφτόμαστε επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό που δεν λέγεται προφορικά είναι σαν να μην υπάρχει. Τα ενθαρρυντικά λόγια, αυτά που έρχονται από την καρδιά μας για ένα άλλο άτομο, είναι αυτά που έχουν πραγματική σημασία.

Να λέτε μόνο ότι είναι αναγκαίο, να ξέρετε να ακούτε, μην πείτε κάτι απλώς για να μιλήσετε. Το να μιλάμε πάρα πολύ χωρίς να σκεφτόμαστε πως να ελέγξουμε αυτά που λέμε μπορεί να μας οδηγήσει στο να πούμε ανοησίες ή λόγια που μπορεί να πληγώσουν τον άλλον.

Διαφήμιση

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Harvard πραγματοποίησαν μια μελέτη στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας σειράς δοκιμών που εξέτασαν την ειλικρίνεια σε μια ομάδα ανθρώπων. Ανακάλυψαν πως η ειλικρίνεια εξαρτάται περισσότερο από την παρουσία πειρασμών πάρα από την ενεργή αντίσταση σε αυτούς.

Με νευρωνικούς όρους, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εγκεφαλική δραστηριότητα στους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς δεν αλλάζει όταν αντιμετωπίζουν πειρασμούς (να κερδίσουν χρήματα μέσω της απάτης), ενώ η δραστηριότητα του εγκεφάλου σε αυτούς που δεν είναι ειλικρινείς αλλάζει από τους πειρασμούς ακόμα και αν δεν ενδώσουν σε αυτούς.

Art By Yuumei / DeviantArt

Η μελέτη εκδόθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences από τον Joshua Greene, καθηγητή ψυχολογίας στη σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard.

Ο Greene εξηγεί πως σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα η ειλικρίνεια δεν εξαρτάται από την προσπάθεια της θέλησης αλλά από την προδιάθεση για ειλικρίνεια με αυθόρμητο τρόπο. Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτό ίσως να μην αληθεύει σε όλες τις καταστάσεις αλλά αλήθευε στην παραπάνω έρευνα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ Ή ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙ

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές από το αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ διεξήγαγαν ένα πείραμα για να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι λένε ψέματα ή αλήθεια σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούνταν πως πάντα λέμε την αλήθεια αν μας βολεύει και λέμε ψέματα αν δεν μας βολεύει. Αλλά τώρα, με αυτή την έρευνα έχει γίνει ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι λένε την αλήθεια ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται με ένα κόστος. Το ερώτημα είναι, γιατί;

Με αυτή την έννοια διαφορετικά σενάρια εξετάζονται επειδή από την άλλη είναι κατανοητό πως οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς επειδή έτσι το έχουν αφομοιώσει και και πως αν κάνουν το αντίθετο θα τους προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως ενοχή ή ντροπή τα οποία αποφεύγουν. Αυτή η αποστροφή έχει να κάνει με την απελπισία που δημιουργεί μια αντίφαση μεταξύ της εικόνας που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και το πως συμπεριφέρεται στην πραγματικότητα.

Άλλα κίνητρα για δράση με ειλικρίνεια έχουν να κάνουν με τον αλτρουισμό και την συμμόρφωση με αυτό που πιστεύουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι αναμένουν από εμάς να πούμε, δηλαδή την επιθυμία να μην διαταράξουμε τις προσδοκίες του άλλου προσώπου.

ΠΗΓΗ: awakengr.com , exploringyourmind

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: επιστήμονες, ερευνητές, καρδιά