Το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν από κοινού τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί καθολική υγειονομική κάλυψη έως το 2030. Το πλαίσιο καθολικής υγειονομικής κάλυψης βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο όλων των προγραμμάτων υγείας.
Συμπληρωματικά προς την καμπάνια για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με σύνθημα “Το δικαίωμά μου στην υγεία» (Right to health), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV καθώς και όσοι επηρεάζονται από την επιδημία του HIV να απολαμβάνουν καθολική υγειονομική κάλυψη.
Με το σλόγκαν “Όλοι μετράνε» (Everybody counts), ο ΠΟΥ στηρίζει την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματική, ποιοτική και οικονομικά προσιτή περίθαλψη, όπως σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες υγείας, για όλους τους ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Σημεία-κλειδιά για την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης:
– Να μη μένει κανένας πίσω.
– Ενσωμάτωση των υπηρεσιών για τον HIV, τη φυματίωση και την ηπατίτιδα.
– Πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή περίθαλψη για όλους τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV.
– Δυναμική ανταπόκριση στον HIV που θα οδηγήσει σε ισχυρότερα συστήματα υγείας.
HIV – Μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός HIV συνεχίζει να αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Μέχρι σήμερα έχει κοστίσει περισσότερες από 35 εκατομμύρια ζωές, ενώ μόνο μέσα στο 2016 έχασαν τη ζωής τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι από αιτίες άμεσα σχετιζόμενες με τον ιό.
Στο τέλος το 2016 οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV ήταν περίπου 36,7 εκατομμύρια, ενώ οι νέες λοιμώξεις από τον ιό έφτασαν τα 1,8 εκατομμύρια παγκοσμίως κατά το περασμένο έτος. Ποσοστό 56% των ενηλίκων και 43% των παιδιών που ζουν επί του παρόντος με τον HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Μεταξύ των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν η παγκόσμια κάλυψη με αντιρετροϊκή θεραπεία φτάνει το 76%.
Οι χώρες της Αφρικής πλήττονται περισσότερο από τον HIV, καθώς εκεί οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό έφτασαν τα 25,6 εκατομμύρια το 2016. Επίσης, σε αυτή την περιοχή του κόσμου καταγράφηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων λοιμώξεων μέσα στο περασμένο έτος.
Ο φιλόδοξος στόχος 90-90-90
Από την πλευρά του, το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS (UNAIDS), έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο που θα βοηθήσει να δοθεί τέλος στην επιδημία του AIDS. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020:
– Το 90% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους,
– Το 90% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή (ART),
– Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν ART να έχουν επιτύχει ιϊκή καταστολή.
Via: Πηγή