Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Μετρήστε την πίεσή σας»

Featured Image for Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Μετρήστε την πίεσή σας»

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου και θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της, να την διαπιστώνουν έγκαιρα και να την ελέγχουν αποτελεσματικά ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ), η υπέρταση παραμένει κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς και αποτελεί την πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα, θεωρείται ως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το κεντρικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2017 είναι “Μετρήστε την πίεσή σας» και ο βασικός στόχος “Όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-2016), πάνω από το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα, έχουν υπέρταση, 40% είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000) και απ’ όσους το γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αρρύθμιστοι. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

“Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Γιώργος Στεργίου, καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης.

bigstock Sphygmonanometer 6621504

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες της ΕΕΥ για σωστή μέτρηση της πίεσης.

Μέτρηση στο σπίτι

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει στο μπράτσο. Πολλά από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που διατίθενται στη αγορά δεν είναι αξιόπιστα.

Για την αξιολόγηση της πίεσης στο σπίτι χρειάζονται μετρήσεις 5-7 ημερών, πρωί και απόγευμα, σε καθιστή θέση μετά 5 λεπτά ανάπαυση και με διπλή μέτρηση κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1 λεπτό. Αξιολογείται ο μέσος όρος όλων των μετρήσεων που πρέπει να είναι για τη συστολική πίεση (μεγάλη) κάτω από 135 mmHg και για τη διαστολική πίεση (μικρή) κάτω από 85 mmHg. Μεμονωμένες μετρήσεις δεν έχουν διαγνωστική αξία.

Διαφήμιση

Σε άτομα με υπέρταση υπό θεραπεία, παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η μέτρηση της πίεσης

Όλοι οι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά πρέπει να μετρούν την πίεσή τους μια φορά τον χρόνο.

Άτομα με νόσο της καρδιάς, των νεφρών, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν 2 συγγενείς πρώτου βαθμού με υπέρταση πρέπει να μετρούν κάθε 6 μήνες.

bigstock Blood pressure cardiac health 169099373

Πότε κάποιος θεωρείται υπερτασικός

Σε μετρήσεις που γίνονται στο ιατρείο, υπέρταση θεωρείται η αύξηση της συστολικής πίεσης πάνω από 140 mmHg και της διαστολικής πάνω από 90 mmHg. Τιμές πίεσης στο ιατρείο 130-140/85-90 θεωρούνται οριακές και κάτω από 130/85 φυσιολογικές. Άριστη πίεση στο ιατρείο είναι κάτω από 120/80.

Η διάγνωση της υπέρτασης δεν τίθεται σε μία επίσκεψη στο ιατρείο, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 επισκέψεις ώστε να επιβεβαιωθεί η αυξημένη πίεση.

Για την αξιόπιστη διάγνωση της υπέρτασης η αυξημένη πίεση πρέπει να επιβεβαιωθεί με μετρήσεις εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Σε μετρήσεις που γίνονται στο σπίτι, υπέρταση θεωρείται η αύξηση της συστολικής πίεσης πάνω από 135 mmHg και της διαστολικής πάνω από 85 mmHg (μέσος όρος μετρήσεων μερικών ημερών).

Καμπάνια ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2017

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση σήμερα, Τετάρτη 17 Μαΐου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο Πάρκο που βρίσκεται στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 και 15:00.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αγορά, Αθήνα, άνδρες, γυναίκες, Ελλάδα, έμφραγμα, έφηβοι, ηλεκτρονικά, θεραπεία, Θεσσαλονίκη