Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.
Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες κληρονομούνται, ενώ οι δευτεροπαθείς όχι. Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες εμφανίζονται στο πλαίσιο άλλων νοσημάτων, όπως υποθυροειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης ή οφείλονται στη λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, οιστρογόνα κ.α.).
Με τον όρο δυσλιπιδαιμίες, αναφερόμαστε στην υψηλή LDL-C >160 mg/dl (“κακή χοληστερόλη»), τη χαμηλή HDL-C 150 mg/dl.
Οι δυσλιπιδαιμίες αντιπροσωπεύουν το 54% των παραγόντων κινδύνου για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία.
Οι γονείς με πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, πρέπει να υποβάλουν τα παιδιά σε έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ από την ηλικία των τριών ετών.
Τα παιδιά αυτά θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή υγιεινή διατροφή, άσκηση και εάν χρειάζεται, αγωγή με στατίνες ή άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα μετά από κάποια ηλικία.
Η έγκαιρη διάγνωση των πρωτοπαθών δυσλιπιδαιμιών, από την παιδική ηλικία, είναι σημαντική, διότι εάν μείνουν αδιάγνωστες, οδηγούν σε πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που εκδηλώνεται σαν έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, ανάγκη για αγγειοπλαστική, by pass ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.
Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες δεν είναι σπάνιες διαταραχές. Μία από αυτές είναι η οικογενής ετερόζυγος υπερχοληστερολαιμία, η οποία συναντάται σε συχνότητα 1:500 στο γενικό πληθυσμό και κληρονομείται από τον έναν γονέα.
Εάν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, το 85% των ανδρών εμφανίζει έμφραγμα πριν το εξηκοστό έτος της ηλικίας. Τα άτομα αυτά έχουν υψηλή ολική χοληστερόλη >290 mg/dl, έχουν ξανθώματα στους τένοντες των δακτύλων (αποτελούνται από ινώδη συνδετικό ιστό και αφρώδη κύτταρα, με άφθονα σταγονίδια λίπους) ή αχίλλειο τένοντα ή εμφανίζουν στο οικογενειακό τους ιστορικό πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Μια άλλη πρωτοπαθής δυσλιπιδαιμία είναι η οικογενής συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία, κατά την οποία το άτομο έχει, ή μόνο υψηλή χοληστερόλη, ή μόνο υψηλά τριγλυκερίδια, ή και τα δύο, και σχετίζεται και αυτή με εμφάνιση πρώιμης στεφανιαίας νόσου. Αυτή η δυσλιπιδαιμία είναι υπεύθυνη για το 20% των εμφραγμάτων σε νέα άτομα.
Via: Πηγή