Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι οι δύο πιο κοινοί τύποι αρθρίτιδας.
Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα των αρθρώσεων, καθώς και περιορισμό των κινήσεων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, παρά μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξής της.
Αυτή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων (αρθροπλαστική) και φυσικοθεραπεία.
Ο ανανάς περιέχει ένζυμα που μειώνουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων και μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση του πόνου που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται στη βρομελαΐνη, ένα συνδυασμό πρωτεολυτικών ενζύμων που υπάρχουν φυσικά στον ανανά.
Η βρομελαΐνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, που έχει επίσης την ιδιότητα να προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από κάποια από τις παραπάνω μορφές αρθρίτιδας που λάμβαναν καθημερινά 160mg βρομελαΐνης, είδαν μείωση του πόνου των αρθρώσεων.
Η κατανάλωση φρέσκου ανανά ή χυμού ανανά, είναι καλύτερη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Ο μαγειρεμένος ανανάς έχει 50-66% λιγότερη βρομελαΐνη, ενώ η κονσερβοποίησή του επίσης καταστρέφει κάποια από τα αντιφλεγμονώδη ένζυμα που περιέχει.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση βρομελαΐνης και αρθρίτιδας σε 90 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
Οι μισοί έλαβαν ένα συμπλήρωμα βρομελαΐνης των 90 mg, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε κοινή θεραπεία με μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μετά από έξι εβδομάδες, το συμπλήρωμα ενζύμου αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό για την ελάφρυνση του πόνου, της δυσκαμψίας και της κινητικής λειτουργίας.
Σε άλλη μικρότερη έρευνα, αναλύθηκαν οι επιδράσεις του συμπληρώματος στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η βρομελαΐνη χορηγήθηκε σε 29 ασθενείς, 25 εκ των οποίων έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το οίδημα μειώθηκε σημαντικά ή υποχώρησε πλήρως σε 21 ασθενείς.
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνη D. Η βιταμίνη C βοηθά στην επιδιόρθωση των πρωτεϊνών στους συνδετικούς ιστούς που διατηρούν σωστά τις αρθρώσεις. Η βιταμίνη D επίσης βοηθά στην αποκατάσταση των αρθρώσεων.
Η κατανάλωση περισσότερου ανανά βοηθά επίσης στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Οι βιταμίνες του διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που αμύνονται έναντι των αιτίων της γρίπης.
Τα αντιοξειδωτικά του ανανά συμβάλλουν τέλος στην πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του μαστού και του φάρυγγα.
Πηγή: express.co.uk
Via: Πηγή