Πολλοί είναι οι μύθοι που περιβάλλουν την υγεία, όπως για παράδειγμα ότι τα αυγά προκαλούν χοληστερίνη, ότι το κρύο μπάνιο είναι ενδεδειγμένη λύση για τον πυρετό ή ότι το βούτυρο βοηθά να αντιμετωπιστεί ένα έγκαυμα.
Ένας ακόμη μύθος –και μάλιστα ιδιαίτερα επίμονος– είναι ότι οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τις αρθρώσεις, με ορισμένους μάλιστα να ισχυρίζονται ότι μπορούν να “προβλέψουν» την κακοκαιρία βασιζόμενοι στις ενοχλήσεις που νιώθουν στο σώμα τους λίγες μέρες πριν.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ έρχονται να δώσουν οριστική στο ζήτημα, δηλώνοντας ότι ο καιρός ουδεμία σχέση έχει με τα αρθριτικά ή με παλιούς τραυματισμούς.
Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν τις διαδικτυακές αναζητήσεις χρηστών από 45 πολιτείες των ΗΠΑ για πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε όσες αφορούσαν τον πόνο στα γόνατα ή στα ισχία, στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι οι αναζητήσεις αντανακλούν τα συμπτώματα που απασχολούν τους χρήστες. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς σήμερα πρώτα ψάχνουμε στο διαδίκτυο όταν πονάμε κάπου ή έχουμε ένα παράξενο σύμπτωμα πριν κλείσουμε ραντεβού με τον γιατρό μας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS One, όχι η κακοκαιρία αλλά η καλοκαιρία ήταν αυτή που οδήγησε σε αύξηση των αναζητήσεων σχετικά με τους πόνους στις αρθρώσεις. Τις ημέρες με βροχή παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στον αριθμό των αναζητήσεων, ενώ όσο η θερμοκρασία ανέβαινε οι αναζητήσεις πλήθαιναν. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναζητήσεων για τον πόνο στα γόνατα κορυφώθηκε όταν η θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και οι αναζητήσεις για τον πόνο στα ισχία όταν ήταν 28 βαθμοί. Οι αναζητήσεις παρουσίασαν πτώση όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα έχει να κάνει με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας του πληθυσμού. Όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ο κόσμος βγαίνει περισσότερο από το σπίτι, γυμνάζεται ή πηγαίνει εκδρομές, με αποτέλεσμα η σωματική κόπωση να προκαλεί πόνους, εξ ου και οι αυξημένες αναζητήσεις στο διαδίκτυο.
“Δεν εντοπίσαμε κάποιο μηχανισμό που να συνδέει τη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος με τον πόνο» αναφέρει ο Σκοτ Τέλφερ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. “Αυτό που θεωρούμε πιο πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα είναι το γεγονός ότι ο κόσμος είναι πιο δραστήριος όταν έχει καλό καιρό, επομένως είναι και πιο επιρρεπής σε κατάχρηση των αρθρώσεων και οξείς τραυματισμούς λόγω αυτής, γι’ αυτό και στη συνέχεια αναζητά σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο».
Η νέα μελέτη φαίνεται να συμπληρώνει δύο αντίστοιχες που δημοσιεύτηκαν στην αρχή του έτους και οι οποίες υπέδειξαν ότι η επιδείνωση των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας ή οσφυαλγίας τις ημέρες που έχει κακό καιρό είναι μάλλον θέμα… ψυχολογίας.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Via: Πηγή