Υγεία

Πώς να προστατευτείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου

Featured Image for Πώς να προστατευτείτε από τις ιώσεις του φθινοπώρου

Οι διάφοροι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τις εκκρίσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, οι οποίες αποβάλλονται με τον βήχα, την ομιλία και το φτάρνισμα.

Η περίοδος μετάδοσης αυτών των ιώσεων αρχίζει 2-3 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 7-10 ημέρες μετά.

Τα συμπτώματα γενικά των ιώσεων περιλαμβάνουν πυρετό με ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, βήχα και μυϊκούς πόνους.

Διαφήμιση

Οι εποχικές ιώσεις είναι κυρίως ιογενείς λοιµώξεις του άνω και κάτω αναπνευστικού, ενώ τα συµπτώµατά τους είναι συνήθως ήπια, µε χαρακτηριστικότερα το φτέρνισµα, το συνάχι, το βήχα, τον πονόλαιµο, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα ή τον πυρετό. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουµε τα µέτρα µας για να τις αποφύγουµε, αφού αν δεν προσeξουµε µπορούν να έχουν πιο βαριά εξέλιξη.

Η εποχική ίωση µεταδίδεται κυρίως µέσα από τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσµατος, τα οποία ελευθερώνονται στην ατµόσφαιρα και προσλαµβάνονται από όποιον βρίσκεται κοντά στον φορέα. Γι’ αυτό και η συνύπαρξη σε κλειστούς χώρους όπως κινηµατογράφοι, θέατρα, γραφεία και µέσα µαζικής µεταφοράς είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Το ίδιο ισχύει και για την κοινή χρήση ποτηριών, µαχαιροπίρουνων κ.λπ., ενώ πρέπει να είστε προσεκτικοί και στις προσωπικές επαφές, όπως το άγγιγµα κ.λπ. Επίσης πλένετε συχνά τα χέρια σας και φροντίστε να τρώτε σωστά. Αν καπνίζετε, θα πρέπει να προσέχετε ακόµα περισσότερο, αφού οι βλεννογόνοι των καπνιστών είναι πιο ευαίσθητοι µε αποτέλεσµα τα άτοµα αυτά να είναι πιο επιρρεπή, όπως και όσοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις.

Η ίωση πρέπει να αντιµετωπίζεται µε απλά αντιπυρετικά µε παρακεταµόλη (όχι ασπιρίνη), µε ελαφρές τροφές και αρκετά υγρά. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να προβείτε µόνοι σας σε θεραπεία µε αντιβίωση. Αν τα συµπτώµατα γίνουν πιο βαριά, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν περνάτε την εποχική ίωση, οφείλετε να προστατέψετε τους γύρω σας και να εµποδίσετε την εξάπλωση της νόσου.

Γι’ αυτό µην βήχετε ή φτερνίζεστε χωρίς να καλύπτεστε µε ένα χαρτοµάντιλο, το οποίο φυσικά πρέπει να πετάτε αµέσως µετά. Επίσης θα ήταν καλό να παραµείνετε σπίτι σας µέχρι να περάσουν τα συµπτώµατα έτσι ώστε να αναρρώσετε πλήρως και να µην κολλήσετε τους άλλους.

Ο εµβολιασµός συνιστάται σε άτοµα άνω των 60 ετών, σε άτοµα µε προδιαθεσικούς παράγοντες και χρόνιες παθήσεις, όπως π.χ. νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες κ.λπ. και σε αυτούς που κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό.

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ασπιρίνη, βήχα, θεραπεία, συμπτωμάτων