Τι έδειξε νέα μελέτη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Syracuse διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερες διακοπές το τελευταίο έτος, μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το λίπος γύρω από τη μέση και η υψηλή χοληστερόλη, που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες διακοπές έκαναν οι εργαζόμενοι, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της μείωσης των παραγόντων κινδύνου.
“Ένα από τα σημαντικότερα δεδομένα είναι ότι ο χρόνος των διακοπών είναι διαθέσιμος για σχεδόν 80% των εργαζομένων με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο που τους διατίθεται», δήλωσε ο Bryce Hruska, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Syracuse και ερευνητής στη μελέτη.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι διακοπές με την παραδοσιακή έννοια είναι δαπανηρές και δεν είναι εφικτές για όλους. Για αυτόν τον λόγο, η μελέτη επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες κατά τη διάρκεια των διακοπών συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να αποκτηθούν αυτά τα οφέλη.