Νιώθετε τα αυτιά σας βουλωμένα; Μερικές φορές η κυψελίδα –που συχνά την αποκαλούμε και “κερί»– συσσωρεύεται μέσα στο αυτί, δυσκολεύοντας την ακοή. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η μπατονέτα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να καθαρίσετε τα αυτιά σας (και αν δεν το έχετε ακούσει τότε διαβάστε οπωσδήποτε εδώ), οπότε τι πρέπει να κάνετε για να απομακρύνετε την περιττή κυψελίδα με ασφάλεια;
Λίγα λόγια για την κυψελίδα
Η κυψελίδα παράγεται φυσικά από το σώμα με στόχο τον αυτο-καθαρισμό του αυτιού. Παγιδεύει σκόνες, βακτήρια, νεκρά κύτταρα και άλλα υπολείμματα και απομακρύνεται από μόνη της από το αυτί, βοηθούμενη από τις κινήσεις που κάνουμε με το σαγόνι, π.χ. όταν μιλάμε ή μασάμε, και με τη βοήθεια του νερού ενώ κάνουμε ντους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να καθαρίσουν ποτέ τα αυτιά τους, επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού λειτουργεί σωστά ο εγγενής “μηχανισμός» απομάκρυνσης της περιττής κυψελίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να συσσωρευτεί στο αυτί μεγάλη ποσότητα κυψελίδας και να επηρεάσει την ακοή. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ενσφήνωση κυψελίδας ή απόφραξη από κυψελίδα.
Η ενσφήνωση κυψελίδας προκαλεί συμπτώματα όπως:
– πόνο στο πάσχον αυτί
– αίσθημα βάρους στο αυτί
– εμβοές (κουδούνισμα ή βουητό στο αυτί)
– αποδυνάμωση της ακοής
– άσχημη μυρωδιά από το πάσχον αυτί
– ζαλάδα
– βήχα
Η ενσφήνωση κυψελίδας είναι συχνότερη σε όσους χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ή ωτοασπίδες, σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και σε άτομα των οποίων ο ακουστικός πόρος έχει ιδιόμορφο σχήμα και δεν επιτρέπει την εύκολη απομάκρυνση της κυψελίδας.
Καθαρισμός αυτιών – αφαίρεση κυψελίδας
Ο ασφαλέστερος τρόπος να καθαρίσετε τα αυτιά σας είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να του ζητήσετε να το κάνει αντί για εσάς. Ο ειδικός θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία (π.χ. λαβίδα ή συσκευή αναρρόφησης) για να απομακρύνει τη συσσωρευμένη κυψελίδα και να αντιμετωπιστεί η απόφραξη.
Αν αποφασίσετε να κάνετε καθαρισμό των αυτιών στο σπίτι, παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι ασφαλέστερες λύσεις.
Βρεγμένο πανί
Με ένα λεπτό βρεγμένο πανί, καθαρίστε απαλά το αυτί εξωτερικά, χωρίς να το σπρώχνετε βίαια στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου. Μπατονέτα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε μόνο στο εξωτερικό άκρο του αυτιού (την έλικα).
Σταγόνες
Στο φαρμακείο θα βρείτε ειδικές σταγόνες που μαλακώνουν την κυψελίδα ώστε να απομακρυνθεί ευκολότερα από το αυτί. Οι σταγόνες μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως έλαια, αλατόνερο ή οξυζενέ. Ακολουθήστε πιστά το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το προϊόν για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.
Σύριγγα
Μπορείτε να ξεπλύνετε το αυτί χρησιμοποιώντας μια σύριγγα με νερό ή ένα αλατούχο διάλυμα ώστε να απομακρυνθεί ευκολότερα η κυψελίδα. Η μέθοδος αυτή είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με σταγόνες που μαλακώνουν την κυψελίδα.
Τι πρέπει να αποφύγετε
Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ξένο σώμα για να καθαρίσετε βαθιά τα αυτιά σας –όπως μπατονέτες, τσιμπιδάκια ή την αιχμηρή γωνία μιας χαρτοπετσέτας, καθώς μπορεί να σπρώξετε την κυψελίδα βαθύτερα στο αυτί ή να τραυματίσετε το τύμπανο του αυτιού.
Η γενική οδηγία των γιατρών είναι πως στο αυτί δεν πρέπει να μπαίνει οτιδήποτε μικρότερο σε μέγεθος από τον αγκώνα σας.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε άτομα που:
– πάσχουν από διαβήτη
– έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό
– έχουν τραυματισμένο τύμπανο
Στις παραπάνω περιπτώσεις συνιστάται ο καθαρισμός των αυτιών μόνο από τον γιατρό.
Πηγή: Healthline
Via: Πηγή