Υγεία

Πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας; Κάντε το τεστ με τα… λαχανάκια Βρυξελλών!

Featured Image for Πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας; Κάντε το τεστ με τα… λαχανάκια Βρυξελλών!

Ας μην κοροϊδευόμαστε, χωρίς την αίσθηση της γεύσης η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο βαρετή –αλλά από την άλλη πιθανότατα δεν θα είχε κανένας μας πρόβλημα με τα κιλά του!

Οι επιστήμονες όμως επισημαίνουν ότι η γεύση δεν χρησιμεύει μόνο για να απολαμβάνουμε το φαγητό μας αλλά εξυπηρετεί και άλλους, πιο πρακτικούς, βιολογικούς σκοπούς.

Κάτι που πιθανότατα δεν γνωρίζετε είναι ότι γευστικοί κάλυκες υπάρχουν σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη. Οι βασικές γεύσεις που αναγνωρίζει ο άνθρωπος είναι πέντε: γλυκό, πικρό, αλμυρό, ξινό και ουμάμι (στα ιαπωνικά σημαίνει νοστιμιά). Όταν “εντοπίζουν» μια γεύση, οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας και του ουρανίσκου αποστέλλουν σήματα στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων ώστε να αναγνωριστεί εάν αυτό που τρώμε είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος θα αναγνωρίσει τη γεύση ενός χαλασμένου τροφίμου και θα δώσει το αντίστοιχο σήμα για να αποτρέψει την κατάποση.

Στο υπόλοιπο σώμα όμως οι γευστικοί κάλυκες δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αντί για τον εγκέφαλο, αποστέλλουν σήματα στους γύρω ιστούς και τα κοντινά όργανα ώστε να πυροδοτήσουν αντιδράσεις τοπικά.

Διαφήμιση

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πρόσφατα ανακάλυψαν ότι στην αναπνευστική οδό υπάρχουν υποδοχείς που αναγνωρίζουν την πικρή γεύση, συγκεκριμένα επάνω στις λεγόμενες βλεφαρίδες, τις τριχοειδείς δομές που αναλαμβάνουν να απομακρύνουν βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό. Οι παθογόνοι εισβολείς αναγνωρίζονται από τους υποδοχείς των βλεφαρίδων ως πικροί, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους πνεύμονες, όπου οι υποδοχείς γεύσης εκλαμβάνουν ως πικρά ορισμένα υποπροϊόντα που απελευθερώνουν τα βακτήρια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, όταν διεγείρονται από πικρές ουσίες, οι υποδοχείς γεύσης στην αναπνευστική οδό ωθούν τις βλεφαρίδες να κινηθούν ταχύτερα και ενεργοποιούν την ανοσοαντίδραση ώστε να εξουδετερωθεί ένα μικρόβιο.

Ποια η σχέση με τα λαχανάκια Βρυξελλών

Ας περάσουμε τώρα στο παρασύνθημα… Η αντίδρασή μας στην πικρή γεύση αποτελεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένδειξη για την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη ευαισθησία στις τροφές με πικρή γεύση –όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών– φανερώνει ότι οι υποδοχείς γεύσης του οργανισμού βρίσκονται σε “επαγρύπνηση» και είναι σε θέση να εντοπίζουν και να εξολοθρεύουν ταχύτερα τους παθογόνους εισβολείς!

Αν λοιπόν βρίσκετε ευχάριστη τη γεύση των πικρών τροφών –μήπως το αγαπημένο σας γλυκό είναι η μαύρη σοκολάτα; – ίσως είστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις…

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: επιστήμονες, ερευνητές, κύστη, λαχανάκια Βρυξελλών, οργανισμό, σοκολάτα, σώμα, φαγητό