Πολύ σπάνια ένα μεγάλο επιστημονικό περιοδικό εμφανίζει άρθρο σύνταξης με τόσο επιτακτικό τρόπο, σαν κι αυτό που χρησιμοποίησε πρόσφατα το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το πασίγνωστο στους καρδιολόγους “Circulation».
Στο άρθρο αυτό κατατίθεται όλη η πείρα των μέχρι τώρα κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων που σχετίζονται με το πόσο ωφελεί ή βλάπτει το να ανοίξουμε ή να αφήσουμε κλειστή μια 100% χρόνια βουλωμένη αρτηρία.
Εκείνο που αναμφισβήτητα τονίζεται είναι ότι εφόσον ο άρρωστος είναι ασυμπτωματικός (δηλαδή δεν έχει στηθάγχη), η διάνοιξη μιας χρόνια αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας δεν αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτή η σημαντική αλήθεια απαλλάσσει τον άρρωστο από άσκοπες επεμβάσεις που πολλές φορές ενδεχομένως να συνοδεύονται από σοβαρές επιπλοκές.
Αντίθετα, όταν υπάρχει στηθάγχη (δηλαδή ο γνωστός πόνος στο στήθος) που να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στη συγκεκριμένη κατά 100% χρόνια απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, τότε υπάρχει ένδειξη επέμβασης.
Ετσι δικαιολογείται απόλυτα η παραίνεση του τίτλου του άρθρου στο “Circulation» “Θεράπευε τον άρρωστο και όχι τη στεφανιογραφία».
Γενικά, όταν αναδεικνύεται στη στεφανιογραφία μια οριακή στένωση (της τάξεως του 70% και άνω της διαμέτρου της αρτηρίας) και υπάρχει σαν σύμπτωμα ο στηθαγχικός πόνος, πρέπει να αποκλείεται η τυχόν συνύπαρξη σπασμού στη στεφανιαία αρτηρία ή η συνύπαρξη άλλης εξωκαρδιακής βλάβης, όπως είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής, διότι αν δεν γίνει αυτό, οι συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα τραγικές.
Πολλές φορές έχει χειρουργηθεί άρρωστος με διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής αφού προηγουμένως είχε κατά λάθος υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent στις στεφανιαίες αρτηρίες, επειδή οι γιατροί του πίστεψαν ότι ο πόνος στο στήθος οφειλόταν στις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών.
Με απλά λόγια, πρέπει πρώτα να αποδεικνύεται απεικονιστικά ή εργαστηριακά ότι η συγκεκριμένη στενωτική βλάβη προκαλεί σημαντική ισχαιμία στο μυοκάρδιο, δηλαδή το μυοκάρδιο δεν δέχεται την απαραίτητη ποσότητα αίματος λόγω της συγκεκριμένης βλάβης.
Ετσι, με γνώμονα όλη τη μέχρι σήμερα αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία, πολλά ιατρικά λάθη θα είχαν αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν αυστηρά οι κατευθυντήριες οδηγίες που διεθνώς γίνονται αποδεκτές.
ΠΗΓΗ : tanea.gr
Via: Πηγή