Βαρηκοΐα ονομάζεται η απώλεια της ακοής και οφείλεται κατά 50% σε γενετικούς παράγοντες (συγγενής βαρηκοΐα), κατά 25% σε περιβαλλοντικούς (λοιμώξεις, ηχητικοί τραυματισμοί, ωτοτοξικά φάρμακα), ενώ το 25% των περιπτώσεων είναι άγνωστης αιτιολογίας.
Η παιδική βαρηκοΐα στατιστικά εμφανίζεται στο 0,9 – 1,7 νεογνό ανά 100.000, ενώ στη χώρα μας αναλογούν 100 νεογνά με μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και ένας μεγαλύτερος αριθμός νεογνών με μικρότερου βαθμού βαρηκοΐα.
H πρώιμη διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας, στην οποία θεμελιώδη ρόλο παίζει η μητέρα και γενικότερα η οικογένεια, που πρώτες θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα και θα οδηγήσουν το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο, αποτελεί τη βάση της επιτυχίας για την αντιμετώπισή της.
Η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας στα νεογνά είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού, γι’ αυτό και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο και να περιλαμβάνει όλα τα μωρά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το 50% της συγγενούς βαρηκοΐας αφορά σε νεογνά που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ενώ μόνο το 50% αφορά σε εκείνα υψηλού κινδύνου, που νοσηλεύονται στη μονάδα προώρων.
Πότε θέλει έλεγχο η ακοή του παιδιού
Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά ως εξής:
– Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου
– Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο
– Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας
Ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας:
– Δεν ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν
– Μιλάει πολύ δυνατά
– Ακούει τη τηλεόραση σε μεγάλη ένταση
– Προφέρει τις λέξεις λανθασμένα
– Δεν πάει καλά στο σχολείο
– Είναι συχνά εκνευρισμένο και υπερκινητικό
Via: Πηγή