Υγεία

Πρόληψη άνοιας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά» λένε οι επιστήμονες

Featured Image for Πρόληψη άνοιας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά» λένε οι επιστήμονες

Οι αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης θεραπειών, φαρμακευτικών και μη, ενάντια στην άνοια έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε πιθανά προληπτικά μέτρα που θα διατηρούν τη μνήμη και τις λοιπές πνευματικές δεξιότητες κατά το δυνατόν ακέραιες όσο μεγαλώνουμε.

Παρά τα διάφορα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών, μια ομάδα επιστημόνων έρχεται τώρα να μας… κόψει τα φτερά, λέγοντας πως καμία προληπτική στρατηγική δεν μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η 17μελής επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (NAS), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις γνωστές στρατηγικές πρόληψης της άνοιας, όπως η τακτική σωματική άσκηση και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, δεν υποστηρίζεται από ισχυρά τεκμήρια ως προς την αποτελεσματικότητά της. Ενώ κάποιες έρευνες διαπιστώνουν οφέλη από κάποια παρέμβαση, άλλες καταλήγουν ότι δεν βοηθούν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Scientific American.

bigstock 167547944

Τρεις από τις στρατηγικές στις οποίες εστίασαν οι επιστήμονες ήταν η γνωστική εκπαίδευση (cognitive training), ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η σωματική άσκηση.

Διαφήμιση

1. Γνωστική εκπαίδευση

Στόχος της είναι η βελτίωση της συλλογιστικής ικανότητας ,της μνήμης, της λήψης αποφάσεων και της επεξεργασίας των πληροφοριών. Τα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, είναι “ελάχιστα έως μετρίως ισχυρά». Τα οφέλη που διαπιστώθηκαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων χάρη στη γνωστική εκπαίδευση ήταν βραχυπρόθεσμα, με τη διάρκειά τους να μην ξεπερνά τη διετία.

2. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Οι προσπάθειες πρόληψης της υπέρτασης, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, είναι δυνατό να αποτρέψουν, να καθυστερήσουν ή να επιβραδύνουν τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, καταλήγουν οι επιστήμονες, όμως δεν είναι βέβαιο ποια είναι η καλύτερη μέθοδος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Από όλα τα φάρμακα που προτείνονται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης φαίνεται να έχουν την πλέον προστατευτική επίδραση για τον εγκέφαλο, παραμένει όμως άγνωστο το γιατί.

3. Σωματική άσκηση

Τα επιστημονικά τεκμήρια είναι ανεπαρκή και δεν αποδεικνύουν εάν η αυξημένη σωματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την άνοια, κατέληξαν οι επιστήμονες. Όπως και στην περίπτωση άλλων προληπτικών στρατηγικών, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για τον εγκέφαλο ενώ άλλες όχι.

“Αν και οι κλινικές μελέτες δεν υποστηρίζουν με βεβαιότητα τις τρεις παρεμβάσεις, τα τεκμήρια είναι αρκούντως ισχυρά ώστε το ευρύ κοινό να τα γνωρίζει και να λαμβάνει αποφάσεις βάσει αυτών» αναφέρει ο Άλαν Λέσνερ, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και επίτιμος διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Alzheimer’s Association αναφέρει ότι ο κίνδυνος άνοιας είναι δυνατό να μειωθεί ακολουθώντας δέκα απλές στρατηγικές (10 Ways to Love Your Brain), μεταξύ των οποίων βρίσκεται η τακτική σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή. “Κανείς δεν υπόσχεται ότι οι στρατηγικές αυτές θα αποτρέψουν την άνοια» αναφέρει ο Νάιλς Φραντζ, εκπρόσωπος του οργανισμού, “όμως πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια είναι επαρκή ώστε να υποστηρίξουμε ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο».

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλτσχάιμερ, διατροφή, επιστήμονες, έρευνες, κλινικές μελέτες, οφέλη, ποια είναι, φάρμακα