Πρόκειται για την παγκοσμίως πρωτοποριακή τεχνική άμεσης αποκατάστασης τροπιδοειδούς στέρνου “κατά Abramson–τροποποιημένη μέθοδος Μαστοράκη» και τη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα τεχνική αποκατάστασης του σκαφοειδούς στέρνου “κατά Nuss-τροποποιημένη μέθοδο Μαστοράκη», που εφαρμόζονται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Ήδη ένας 16χρονος ασθενής με σκαφοειδές στέρνο υποβλήθηκε σε επέμβαση με τη θωρακοσκοπική τεχνική αποκατάστασης “κατά Nuss τροποιημένη μέθοδο Μαστοράκη» με απόλυτη επιτυχία και πλήρη αποκατάσταση του θώρακα με μόλις πέντε ημέρες νοσηλείας.
Οι προαναφερθείσες τεχνικές εφαρμόζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο συνεργασίας του παιδοχειρουργού Παναγιώτη Αυτζόγλου με τον διακεκριμένο παιδοχειρουργό, διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του εκπαιδευτικού νοσοκομείου “Schwarzwald – Barr» της Γερμανίας, Αβραάμ Μαστοράκη και του συνεργάτη του παιδοχειρουργού, Σιδέρη Χατζησιδέρη.
“Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πρωτοεφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, μεταλαμπαδεύθηκαν στην Ευρώπη λόγω των εντυπωσιακών τους αποτελεσμάτων και τις εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια βελτιώνοντάς τες, στη Γερμανία», σημειώνει ο παιδοχειρουργός Αβραάμ Μαστοράκης και διευκρινίζει: “Οι επεμβάσεις διενεργούνται κατ’ εξοχήν στην εφηβική ηλικία, σε μικρότερες ηλικίες όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο αλλά και σε ενηλίκους, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτής των συγκεκριμένων τεχνικών, μπορώ να πιστοποιήσω ότι ο ασθενής κοιμάται με το πρόβλημα και ξυπνάει χωρίς αυτό. Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, αναίμακτες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς επιπλοκές σε έμπειρα χέρια».
Οι παθήσεις
“Ο σκαφοειδής θώρακας προκαλεί εμβύθιση του στέρνου και μείωση της χωρητικότητας του θωρακικού κλωβού, με συνέπεια τη μείωση του χώρου έκπτυξης των πνευμόνων και της καρδιάς, σκoλίωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά και αισθητικό πρόβλημα που ενοχλεί τα παιδιά και τους εφήβους», εξηγεί ο παιδοχειρουργός Παναγιώτης Αυτζόγλου και προσθέτει: “Ο τροπιδοειδής θώρακας είναι σπανιότερος και προκαλεί κυρίως σκολίωση και έντονο αισθητικό πρόβλημα. Σήμερα και οι δύο ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και εξαιρετικά αποτελέσματα. Η πρωτοπορία και η πρόοδος κατά τα τελευταία χρόνια, είναι έννοιες συνυφασμένες με τη λειτουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και χαράζουμε το μέλλον στην αντιμετώπιση των συγγενών παθήσεων του στέρνου».
Οι πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές
“Ο σκαφοειδής θώρακας χειρουργείται θωρακοσκοπικά με την τεχνική “κατά Nuss- τροποποιημένη μέθοδο Μαστοράκη”. Τοποθετείται μια λάμα κατασκευασμένη από ιατρικό χάλυβα ή τιτάνιο στο θώρακα του ασθενούς με την οποία ανυψώνεται το στέρνο και διευρύνεται άμεσα ο θωρακικός κλωβός. Επιτυγχάνεται έτσι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, η αντιμετώπιση της δύσπνοιας και άλλων προβλημάτων που προκαλούσε η μειωμένη χωρητικότητα του θώρακα. Το χειρουργείο διαρκεί 30-40 λεπτά και ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες. Αμέσως μετά, ο ασθενής επιστρέφει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μετά από λίγες εβδομάδες και στις αθλητικές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές σε έμπειρα χέρια κατάλληλα εξειδικευμένης ομάδας. Η μέθοδος αντικαθιστά τις παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές που ήταν πολύ πιο αιματηρές, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι με το αντίστοιχο πρόβλημα, δεν αποφάσιζαν να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά. Η λάμα αφαιρείται μετά από δύο χρόνια με επέμβαση και νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε τυχόν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις του ασθενούς», εξηγεί ο κ . Μαστοράκης.
“Για τον τροπιδοειδή θώρακα, η ομάδα μου είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “κατά Abramson – τροποποιημένη μέθοδος Μαστοράκη” που περιλαμβάνει την υποδόρια τοποθέτηση λάμας πάνω από το στέρνο και την ειδική στήριξή της στο πλευρικό τόξο. Η τεχνική έχει απόλυτη επιτυχία χωρίς καμία επιπλοκή στα χρόνια που την εφαρμόζουμε στη Γερμανία και τώρα και στην πατρίδα μας. Εκτός από τη διάρκειά της που κυμαίνεται στη μία ώρα, ισχύει για την επέμβαση ό,τι και για το σκαφοειδές στέρνο», καταλήγει κ. Μαστοράκης.
“Με πρωτοπόρες και καινοτόμες μεθόδους, με συνεργάτες κορυφαίους Έλληνες ιατρούς -εκ των οποίων πολλοί διαπρέπουν στο εξωτερικό- και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, υλοποιούμε το όραμα του προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γ. Αποστολόπουλου, να καταστεί η Θεσσαλονίκη διεθνές Κέντρο υπηρεσιών Υγείας και σημαντικός προορισμός ιατρικού τουρισμού», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και επιχειρησιακός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλειος Μπαρδής.
Via: Πηγή