Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής και τον πόνο.
Τα συμπτώματα προσβάλλουν πρωτίστως τα δάχτυλα των χεριών, τους καρπούς και τα πέλματα. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι απαραίτητη ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, με σκοπό την πρόληψη της εκτεταμένης βλάβης στις αρθρώσεις και την αναπηρία.
Παράγοντες κινδύνου
Οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένουν άγνωστες μέχρι και σήμερα, έχουν αναγνωριστεί ωστόσο ορισμένοι βασικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο.
1. Φύλο: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με τους άντρες. Σύμφωνα με μελέτη του 2011, ρευματοειδή αρθρίτιδα εκδηλώνει μία στις 12 γυναίκες (ποσοστό 8%) και ένας στους 20 άντρες (ποσοστό 5%).
2. Κάπνισμα: Σύμφωνα με μελέτη του 2009 στην επιθεώρηση Arthritis Research & Therapy, το κάπνισμα συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση όσο και στην εξέλιξη της νόσου.
3. Υπερβολικό βάρος: Μελέτη του 2016, επίσης στην επιθεώρηση Arthritis Research & Therapy, έδειξε ότι το υπερβολικό βάρος και ιδίως η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Από την άλλη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, προστασία από την αυτοάνοση πάθηση παρέχει η μικρή κατανάλωση αλκοόλ και ο θηλασμός.
Πρώιμα συμπτώματα
Τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Πριν εκδηλωθούν αυτά τα εμφανή συμπτώματα όμως, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις που αφορούν είτε τις αρθρώσεις συγκεκριμένα είτε τα γενικότερα επίπεδα ευεξίας και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που αφορούν τις αρθρώσεις είναι πιο πιθανό να υποδεικνύουν την ύπαρξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ιδίως αν πλήττουν περισσότερες από μία αρθρώσεις του σώματος ή αν εκδηλώνονται συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος.
1. Κόπωση
Πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ο ασθενής μπορεί να ταλαιπωρείται από κόπωση και αδυναμία ή και ένα αίσθημα θλίψης. Στην περίπτωση αυτή, η κόπωση επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ερωτική επιθυμία και την παραγωγικότητα στη δουλειά. Η κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος στις φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
2. Πυρετός
Η φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί επίσης να προκαλεί ένα αίσθημα κακουχίας και χαμηλό πυρετό (δέκατα). Ο πυρετός είναι μια πρώιμη ένδειξη που συχνά συνοδεύει την κόπωση και μπορεί να προηγείται των συμπτωμάτων στις αρθρώσεις.
3. Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους είναι μία ακόμη πιθανή πρώιμη ένδειξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οφείλεται έμμεσα στη φλεγμονή, καθώς η κόπωση και ο πυρετός μειώνουν το αίσθημα της όρεξης.
4. Δυσκαμψία
Η δυσκαμψία, η ευαισθησία και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η δυσκαμψία συγκεκριμένα μπορεί να εμφανίζεται σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συνήθως των δαχτύλων του χεριού, και αρχικά είναι πολύ ήπια. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι και η γενικευμένη δυσκαμψία το πρωί.
5. Πρήξιμο και κοκκίνισμα στις αρθρώσεις
Το πρήξιμο γίνεται όλο και πιο εμφανές όσο εξελίσσεται η νόσος, ενώ η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να οδηγεί σε ελαφρύ κοκκίνισμα της επιδερμίδας εξωτερικά. Το κοκκίνισμα εκδηλώνεται επειδή η φλεγμονή προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που περιβάλλουν την πάσχουσα άρθρωση.
6. Αυξημένη θερμότητα των αρθρώσεων
Η άνοδος της θερμοκρασίας τοπικά στην πάσχουσα άρθρωση μπορεί να εκδηλωθεί πριν το κοκκίνισμα ή το πρήξιμο.
7. Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα
Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε νευρολογικές επιδράσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και είναι αισθητά κυρίως στα χέρια και τα πόδια.
8. Μειωμένο εύρος κίνησης
Στα αρχικά στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αρκετοί ασθενείς παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να λυγίσουν τους καρπούς τους. Όσο εξελίσσεται η πάθηση, οι περιορισμοί της κίνησης γίνονται όλο και πιο έντονοι.
Πηγή: Medical News Today
Via: Πηγή