Υγεία

Ρήξη τένοντα στον ώμο: Αποτελεσματική θεραπεία με PRP

Featured Image for Ρήξη τένοντα στον ώμο: Αποτελεσματική θεραπεία με PRP

Η μερική ρήξη στους τένοντες των μυών του στροφικού πετάλου – υπερακανθίου τένοντα μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόσφατο ατύχημα που είχατε και επιβαρύνατε τον ώμο σας ή εξαιτίας της άσκησης και της κακής χρήσης αυτής της τόσο σημαντικής άρθρωσης.

Οι αρθρώσεις των ώμων μπορεί να φθείρονται με τα χρόνια, όμως η έντονη και κακή χρήση τους δημιουργεί έντονο πόνο και μείωση του εύρους των κινήσεων των χεριών σας καθώς προκαλείται φλεγμονή στους τένοντες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μερικής ρήξης υπερακανθίου;

Ο ώμος δεν λειτουργεί σωστά και δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε κάποιες κινήσεις. Πονάτε, κυρίως όταν σηκώνετε το χέρι σας ή όταν ξαπλώνετε σε πλάγια θέση. Σε γενικές γραμμές ο πόνος μπορεί να είναι ελαφρύς για μια πολύ σοβαρή ρήξη ή έντονος για έναν παροξυσμικό ερεθισμό του τένοντα.

Η βασική εξέταση που μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη λεπτομερή κλινική εξέταση, είναι η ακτινογραφία του ώμου αφού σε αυτήν απεικονίζονται τα οστά του ώμου και η τυχόν μετατόπιση τους εξαιτίας των πληγωμένων τενόντων. Πιο αναλυτική εικόνα της βλάβης των τενόντων και των μυών δίνει η μαγνητική τομογραφία.

Αυτό πάντως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι με τον όρο “ρήξη” ενός τένοντα εννοούμε το σχίσιμό του. Η ρήξη του υπερακανθίου, μαζί με την τενοντοπάθεια του τένοντα του ώμου αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο σε ηλικίες μετά τα 30 έτη και κυρίως γύρω στα 45. Οι ρήξεις πλήρους πάχους συνήθως εμφανίζονται μετά τα 50-55 έτη με τους περισσότερους ασθενείς να χάνουν την λειτουργία του ώμου και την ποιότητα του ύπνου τους εξαιτίας του πόνου που τους ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Διαφήμιση

Πώς αποκαθίσταται η μερική ρήξη του υπερακανθίου τένοντα;

Στη μερική ρήξη δεν απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση καθώς η θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP είναι μια επαναστατική, πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την επιτάχυνση της επούλωσης τραυματικών ή εκφυλιστικών βλαβών των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση αφορά σε μια ενέσιμη ανώδυνη θεραπεία με PRP που πραγματοποιείται στον χώρο του Ορθοπαιδικού Ιατρείου. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος από μία περιφερική φλέβα με διαδικασία όμοια με τυπική εξέταση αίματος. Ακολουθεί ειδική επεξεργασία (φυγοκέντρηση) του αίματος, όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο προκειμένου να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (PRP). Στο τέλος, εγχέεται το PRP με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια τοπικά στην περιοχή της βλάβης με υπερηχογραφική καθοδήγηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές. Ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γιατί είναι αποτελεσματική η θεραπεία με PRP

Τα αιμοπετάλια είναι γνωστό ότι είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται (PRP) απελευθερώνουν ουσίες που ουσιαστικά είναι πρωτεΐνες επούλωσης και λέγονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF,TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF -1). Πρακτικά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων (PRP) στην περιοχή της βλάβης επιτυγχάνουμε την ταχεία αποκατάσταση λόγω της επουλωτικής αλλά και της αναγεννητικής δράσης τους αλλά και των αυξητικών παραγόντων τους.

Οι εγχύσεις των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP) ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων μυών και τενόντων. Τα αποτελέσματα της μεθόδου PRP είναι πολύ υψηλά, σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία και βάση της εμπειρίας του Κέντρου μας. Με τη μέθοδο PRP έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο του ασθενή – αθλητή στις δραστηριότητές του.

Μιχαήλ Κουγιάλης, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Διαβάστε ακόμη:

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ασβέστιο, θεραπεία, πρωτεΐνες